Miramax Films, care a realizat si memorabilul “La vita e bella” al lui Roberto Benigni, ne prezinta pelicula “Baiatul in pijamale vargate”, o poveste cutremuratoare despre inocenta pierduta si omenia regasita si “unul dintre cele mai bune filme ale anului.” [n.n. 2008] - Jeffrey Lyons, NBC/“REEL TALK”.

T O X I C, primul film romanesc despre alimentatia moderna, se lanseaza pe DVD

Inspirat de best-seller-ul omonim scris de John Boyne, “Baiatul in pijamale vargate” este povestea Holocaustului din perspectiva lui Bruno (Asa Butterfield), baiatul in varsta de 8 ani al unui ofiter german (David Thewlis, cunoscut publicului cinefil din seria “Harry Potter”).

Detasat drept comandant al unui lagar de concentrare, nazistul se muta, impreuna cu familia, intr-o locuinta din apropiere. Plictisindu-se in noua casa si dornic de tovarasi de joaca, Bruno devine tot mai curios in legatura cu “ferma” care se zareste in departare si, in ciuda interdictiilor mamei (Vera Farmiga, castigatoarea premiului pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul Independent de Film al Marii Britanii), incepe sa exploreze imprejurimile pana la gardul de sarma ghimpata care ingradeste curtea aceea “ciudata”, unde oamenii stau toata ziua imbracati in “pijamale”. Astfel il cunoaste pe Shmuel (Jack Scanlon), un baietel evreu de aceeasi varsta, cu care se imprieteneste si se joaca, ba chiar ii duce mancare pe ascuns.

Curand, afla ca trebuie sa-si considere noul prieten dusman, la fel ca pe toti ceilalti evrei, dar candoarea si pofta ludica a celor doi copii sunt mai puternice decat lectiile de propaganda antisemita nelipsite din educatia lui Bruno. Shmuel, “dusmanul”, il invata ce inseamna cu adevarat prietenia si astfel, in loc sa separe lumi, gardul de sarma ghimpata ii uneste pe cei doi copii, sterge diferentele sociale si etnice si creeaza o alianta - fireasca la varsta copilariei, dar cu desavarsire interzisa in contextul epocii. Curiozitatea lui Bruno si prietenia sincera care il leaga de “baiatul in pijamale vargate” are insa consecinte neasteptat de tragice pentru amandoi, iar finalul povestii releva nu doar o lectie de istorie, ci si una de umanitate.

7 Filme de Colectie
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: