Setari Cookie-uri

Dreptul la intretinere al fostei sotii dupa divort

In cazurile nefericite ale divorturilor, regula generala care ne declara ca sotii isi datoreaza reciproc intretinere (adica trebuie sa aiba grija unul de celalalt si din punct de vedere financiar), inceteaza.

Insa, in anumite cazuri, fosta sotie poate beneficia de o indemnizatie de intretinere si dupa divort.

Asadar, daca fosta sotia se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie sau in timpul casatoriei, aceasta poate beneficia de o indemnizatie de intretinere. Totodata, fosta sotia poate beneficia de indemnizatie si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la divort, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Cuantumul maxim al intretinerii datorate este de pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei (adica fostul sot), in raport cu mijloacele fostului sot (venituri in principiu) si cu starea de nevoie a fostei sotii.

Daca divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, fosta sotie nu beneficiaza de indemnizatie decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.

De asemenea, plata indemnizatiei inceteaza si prin recasatorirea fostei sotii. In acest caz, intervine regula generala mentionata mai sus si anume obligatia de intretinere reciproca intre soti.

Drepturile mentionate anterior sunt aplicabile si fostului sot (situatie in care fosta sotie va trebui sa suporte indemnizatia sotului) si sunt prevazute in art. 389 din Noul Cod civil.
Cristian Barcan
Un articol de Cristian Barcan, colaborator CJO.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Februarie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.