Atitudinea pe care o avem fata de viata se reflecta in univers si se intoarce catre noi sub forma de experiente de viata, evenimente si “intamplari” care nu sunt deloc intamplatoare. Se pare ca adoptand o atitudine profund pozitiva si credinta ferma ca lucrurile vor evolua spre bine, viata noastra se poate transforma efectiv.

Oamenii de stiinta s-au aplecat constant catre studiul optimismului, simtind ca in spatele unei simple atitudini fata de viata se ascunde un mecanism cu mult mai complex. Cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), au identificat existenta unei gene care are o legatura puternica cu optimismul, stima de sine si stapânirea de sine, trei resurse psihologice care ajuta la depasirea stresului (sursa MedicalXpress). Se pare ca gena in cauza este cea a receptorului de oxitocina (OXTR). Oxitocina este un hormon care creste ca raspuns la conditiile de stres si este asociata cu abilitati sociale importante, cum ar fi empatia si sociabilitatea. Aceasta caracteristica s-a remarcat preponderent la femei.

Foto: Shutterstock.com

S-a demonstrat stiintific faptul ca optimismul te face mai sanatos. Cercetarile de la Universitatea din Pittsburg au pus clar in evidenta aceasta legatura prin studiul facut pe un esantion de 100.000 de subiecti femei. Rezultatele arata ca pesimistele sau cele care vad jumatatea goala a paharului, au tensiunea sanguina si colesterolul mult mai ridicate decat cele care aleg sa vada jumatatea plina. Optimistele par a suferi mai putin de boli cardiovasculare in timp ce pesimistele sunt mai expuse la a dezvolta diverse boli si complicatii. Iata deci cum o atitudine constant negativista poate infleunta in timp starea de sanatate. (sursa: Corriere della Serra)

Desi optimismul este cunoscut ca fiind foarte bun pentru sanatate, de multe ori oamenii inclina spre a fi pesimisti si se “tem” in mod absurd sa spere ca lucrurile pot merge si bine. Altii par a fi cumva mai impresionati de evenimente negative decat de cele pozitive, creandu-si astfel tipare mentale nesanatoase. O astfel de atitudine este de cele mai multe ori influentata si de precedente educationale, modelul preluat de la parinti si de obisnuinta de a te astepta ca lucrurile sa nu mearga bine.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: