Setari Cookie-uri

Optimismul, drumul catre o viata frumoasa si implinita

Se spune ca suntem ceea ce gandim si ca gandurile noastre sunt cele ce creioneaza realitatea din jurul nostru.

Foto: Shutterstock.com

S-a demonstrat stiintific faptul ca optimismul te face mai sanatos. Cercetarile de la Universitatea din Pittsburg au pus clar in evidenta aceasta legatura prin studiul facut pe un esantion de 100.000 de subiecti femei. Rezultatele arata ca pesimistele sau cele care vad jumatatea goala a paharului, au tensiunea sanguina si colesterolul mult mai ridicate decat cele care aleg sa vada jumatatea plina. Optimistele par a suferi mai putin de boli cardiovasculare in timp ce pesimistele sunt mai expuse la a dezvolta diverse boli si complicatii. Iata deci cum o atitudine constant negativista poate infleunta in timp starea de sanatate. (sursa: Corriere della Serra)

Desi optimismul este cunoscut ca fiind foarte bun pentru sanatate, de multe ori oamenii inclina spre a fi pesimisti si se “tem” in mod absurd sa spere ca lucrurile pot merge si bine. Altii par a fi cumva mai impresionati de evenimente negative decat de cele pozitive, creandu-si astfel tipare mentale nesanatoase. O astfel de atitudine este de cele mai multe ori influentata si de precedente educationale, modelul preluat de la parinti si de obisnuinta de a te astepta ca lucrurile sa nu mearga bine.

Citește și:

Un om cu adevarat optimist nu este un om visator pasiv ci dimpotriva, un om care-si construieste actiunile viitoare, cu multa perseverenta, pe succesele si realizarile avute in trecut. Diferenta intre un optimist si un pesimist consta in alegerea pe care fiecare o face raportandu-se la evenimente trecute si la situatia actuala. Un optimist isi va vedea realizarile, oportunitatile, ocaziile si va construi pornind de la acestea. Un pesimist isi va vedea numai esecurile, ocaziile pierdute, insuccesele si astfel va continua sa creada despre sine ca nu este suficient de bun pentru a reusi sau pentru a realiza ceva. Optimistul va accepta cu usurinta criticile si va privi aspectul constructiv al acestora.

Gandirea pozitiva sau gandirea optimista se formeaza in timp. Iata cateva sugestii pentru inceput:

• Invata sa pierzi dar in acelasi timp reevaluaeaza-ti coportamnetul si imbunatateste, perfectioneaza acele aspecte care nu au functionat corespunzator.

Citește și:

• Bucura-te de fiecare succes, oricat de mic ar fi si evita sa iti minimizezi reusitele. Constientizarea lucida si obiectiva a propriilor calitati ajuta la construirea in timp au unei atitudini pozitive fata de propria persoana.

• “Never say never” . Nu-ti spune nicodata ca este imposibil. Inlocuieste fraze ca “n-o sa mearga”, “eu nu am niciodata noroc”, “inca nu sunt pregatit” cu fraze ca “ este greu dar sunt sanse”, “daca nu incerc nu am cum sa reusesc”, “ nu am nimic de pierdut”.

• Fii perseveeant si tine cont de faptul ca viata ofera doar posibilitati ci nu garantii. Pesimistii se dau batuti dupa prima incercare, optimistii se ridica si continua sa incerce. Acesta este momentul care ii diferentiaza pe cei ce reusesc de ceilalti.

Citește și:

• In final actioneaza! Sa-ti doresti ceva nu este de ajuns. Alege sa vezi lumea in care traim ca fiind plina de posibilitati ci nu de restictii. In fiecare zi poti fi mai aproape cu un pas de visele tale. Poate ca va fi nevoie sa studiezi, sa cauti informatii, sa acorzi mai mult timp unui hobby sau sa-ti acorzi mai mult timp liber insa actioneaza cu optimism.

Lenny Ravich, unul dintre cei mai mari promotori ai terapiei prin ras, afirma in cartea sa “Endless Optimism” urmatoarele: “Am venit in aceasta lume ca sa ne simtim bine, sa ne distram, sa radem, sa iubim si sa invatam. Restul este simpla tehnica. Provocarile si dificultatile fac parte din joc. Nu exista sus sau jos, exista doar ceea ce este. Putem sa dansam sau sa ne chinuim. Acesta este motivul pentru care aleg sa fiu un optimist incurabil. Imi place sa dansez. Mai ales cu Viata!

Citește și:

Va reamintesc ca in fiecare joi aveti ocazia sa petreceti o dupa-amiaza minunata participand la Atelierul de Terapie prin Ras. Veti redescoperi relaxarea si umorul iar acestea va vor conduce pe drumul catre optimism. Mai multe detalii pe www.terapieprinras.ro

Monica Adriana Burcea
Psihoterapeut, trainer formator
Centrul de Terapie prin Ras Mandarin

Foto prima pagina: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.