Acest articol este dedicat minunatei "arte" a chirurgiei plastice. Eu numesc aceasta o arta, deoarece chirurgul plastic este, in unele moduri, la fel ca un sculptor de lut sau piatra. Ca un artist care creeaza o opera de arta, un chirurg plastic isi foloseste aptitudinile sale, pentru a contura si modela corpul in moduri specifice de a crea frumusetea, sa functioneze mai bine, si are menirea sa sporeasca respectul de sine al pacientului.

Probabil nu exista nici o alta disciplina in medicina in care arta joaca un astfel de rol ca in chirurgia plastica. Un puternic simt al esteticii, un ochi pentru frumusete si o intelegere profunda a anatomiei umane, impreuna cu o buna judecata, dexteritate si creativitate sunt ceea ce ridica un chirurg plastician de la rangul de bun tehnician in lumea unica a unui artist.

Totusi, un chirurg plastic care se ocupa de tesuturi si de sange este mult mai limitat in creatiile sale estetice decat un artist care se ocupa cu vopsele si argila. Foarte important este materialul cu care se lucreaza prin material sa nu intelegem numai caracteristicile anatomice ale pacientei sau pacientului ci si persoana, omul in sine, asteptarile lui de la viata, de la interventia estetica, profesia lui, mediul social si cultural din care provine, modele la care se raporteaza. Unele tesuturi sunt dure si greu de prelucrat altele sunt moi si elastice si permit chirurgului sa creeze forme naturale. Prin urmare, pentru a obtine un rezultat bun nu trebuie sa tindem dupa perfectiune in detrimentul adevarurilor chirurgicale, ci sa creem un aspect mai placut in asteptari realiste. Si, desi standardele de frumusete variaza de la o societate la alta sau de la o generatie la alta in cadrul aceleiasi comunitati, tot acolo este un sens universal pentru estetica, care este impartasit de majoritatea oamenilor.

Foto: Shutterstock.com

Aceasta este in cazul in care talentul artistic al unui chirurg plastic –ar permite sa fie suficient de indraznet pentru a crea o schimbare notabila, dar destul de conservatoare, astfel incat sa nu priveze un pacient de trasaturile sau de aspectul sau natural.

Etichetarea chirurgiei plastice ca atribut al vanitatii tine deja de trecut. In ultimul deceniu a avut loc o explozie a cererii pentru chirurgia estetica. Desigur,expunerea mass-media, cultura tinerilor, accentul pe frumusetea promovata de catre industria cosmeticelor,moda, iar cel mai important este si un public mai educat, sunt printre multele motive care au contribuit la acest boom al ajustarii chipului.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: