Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Orgasmul reprezinta elementul central al sexualitatii dar si al stimei de sine. O persoana multumita de propria sexualitate, va putea folosi energia generata de aceasta, devenind mai increzatoare, reusind astfel aproape tot ceea ce isi propune. Dar sa vedem care sunt diferentele precum si elementele comune, la femei si barbati, atunci cand vorbim de sexualitate.

Pentru inceput sa vedem cum este perceput orgasmul din punct de vedere anatomic.

Orgasmul femeii: dureaza in medie 20 de secunde si poate fi resimtit in mai multe zone ale aparatului genital: vagin, clitoris, uter dar mai pot simti placere si in zona anusului sau sanilor. Deasemenea se pot bucura doar de orgasm clitoridian sau pot simti bucuria obtinerii orgasmului vaginal. Din punctul de vedere al duratei putem spune ca sunt femei la care orgasmul poate dura mai mult de 20 de secunde, sau ca in anumite conditii pot avea orgasme multiple. De asemenea exista femei care pot ejacula in momentul orgasmului. Cercetatorii au descoperit faptul ca femeia poate relua activitatea sexuala la cateva minute dupa orgasm.

Foto interior si prima pagina: femeie, masaj, Shutterstock

Orgasmul barbatului: dureaza in medie 7-10 secunde si este resimtit de-a lungul muschiului bulbospongios (ce se intinde de la sfincterul anal pana in varful penisului). De asemenea sunt barbati care pot avea orgasme multiple. Dupa obtinerea orgasmului, marea majoritate a barbatilor simt nevoia sa adoarma, unii chiar adorm destul de repede. Spre deosebire de femei, marea majoritate a barbatilor au nevoie de mai mult timp, dupa obtinerea orgasmului, pentru a putea relua activitatea sexuala.

Un alt unghi de abordare se refera la timpul necesar, locul de desfasurare si la pozitiile sexuale ce ajuta la obtinerea orgasmului.

Ei bine, in privinta timpului, putem spune in mod clar faptul ca difera de la persoana la persoana si nu are legatura cu faptul ca este femeie sau barbat. Sunt in egala masura, femei si barbati care reusesc cu usurinta sa atinga punctul maxim intr-un timp foarte scurt. Cum de altfel sunt persoane care au nevoie de un timp mai indelungat si de mai multa stimulare din partea partenerului.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: