Setari Cookie-uri

De ce insala o femeie?

In primul rand femeile pentru a insela au nevoie de un motiv.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

In anii de experienta din cabinet si din nenumaratele povesti de viata auzite, am inteles care pot fi conditiile in care insala o femeie, de ce si mai ales pentru cine o face.

Parerile exprimate de cei multi prin care femeia insala pentru ca nu este satisfacuta de barbat, din orice punct de vedere doriti, spun doar o jumatate de adevar. Acea jumatate care poate deveni digesta pentru cei sau cele care se multumesc sa vada doar situatia de suprafata. Dar adevarul adevarat este mult mai simplu, mai direct, si poate mult prea greu de acceptat, din acest motiv nu este prezentat asa cum ar trebui.

femeie infidela

Foto interior si prima pagina: conrado, Shutterstock

Pentru inceput am sa spun celor care nu sunt de acord cu ceea ce scriu, sa considere acest articol un pamflet, chiar daca sunt convins ca in sufletul lor imi dau dreptate.

Dar sa revenim. De ce insala femeile? Raspunsul este pe cat de simplu pe atat de ocolit pana acum.
Ei bine, in primul rand femeile pentru a insela au nevoie de un motiv. Da, da, ati citit bine, au nevoie de un vinovat care sa le impinga la acest gest, ca doara nu o fac pentru ca isi doresc, sau pentru ca li s-a ivit ocazia. Nu! O fac pentru ca actualul partener este vinovat! Atlfel, in oricare alte conditii, ele nu ar face un astfel de gest.

Dar sa vedem de ce se face vinovat partenerul. Din spusele lor, de doua aspecte de baza, primordial si unul adiacent, pe care de obicei il descopera in cadrul sedintelor de consiliere. Ori sunt prea mototoi, ori sunt prea “versati”.

Cei din prima categorie se fac vinovati de prea multa atentie acordata partenerei: fac curatenie, mancare, aduc flori, o duc in oras sau la spectacole, o invita la restaurant, are grija de copii, se joaca cu ei, le da de mancare….etc. Nu va repeziti sa spuneti ca este barbatul perfect, pentru ca veti gresi. Dupa 5, 10 sau 15 ani de casatorie, nu mai sunt de ajuns aceste calitati. “ Prea este de casa draga, nu mai mai surprinde cu nimic.”. “ Nu are si el acel “ceva”, acel zvac care sa ma dea pe spate. La noi este totul tern. Stiu dinainte ce urmeaza. Intr-adevar este un tata bun si un sot atent. Dar nu se compara cu colegul meu. Pai el mai face sa rad tot timpul si este mereu imprevizibil. Nu mai spun ca miroase a parfum de calitate, se imbraca impecabil si ma gratuleaza mereu cu complimente. Din aceste motive toate colegele sunt innebunite dupa el. Dar el ma vrea pe mine…. Chiar mi-a spus ca, in cazul in care ma decid sa divortez, ma ia de sotie. Dar pana atunci am inceput o aventura cu el. Oricum sotul nu si-a dat seama…..”

Acesta este doar unul din exemplele prin care care femeia considera ca relatia cu sotul este prafuita, lipsita de stralucire si astfel se vede absolut indreptatita sa faca faca marele pas, acela de a insela. Plus privirile pline de invidie sau admiratie ale colegelor….

Ce poate nu intelege ea, este faptul ca o intr-o relatie de casatorie sau intr-o relatie de mai lunga durata, acelasi coleg nemaipomenit, poate deveni un personaj greu de inteles si de acceptat. Pentru ca el este un cuceritor pe fond, si nu se va opri la ea, decat asa cum si cat se opreste un tren intr-o gara.
Cei din a doua categorie sunt superficiali: “nu imi aduce nici o data flori, nu ma asculta cand vreau sa vorbesc cu el, nu ii pasa de ceea ce simt, nu ma ajuta cu nimic in casa sau in privinta copiilor. Spre deosebire de colegul meu care este mereu atent. Stie intotdeauna cand este ziua mea si imi aduce flori, ba chiar imi ofera flori sau mici atentii mai mereu, cu sau fara motiv. Ma asculta ore in sir cand ii povestesc prin ce trec acasa, este foarte intelegator. Ma ajuta tot timpul la munca, ma complimenteaza mereu….” Din nou o explicatie ce poate parea plauzibila, dar nu este nici pe departe asa...

La cele doua exemple de mai sus trebuie sa va vorbesc si despre al treilea motiv: sexualitatea. Acesta este cel de al treilea motiv pentru care femeile insala, nu inainte de a-si explica acest lucru prin exemplele de mai sus. Si anume o fac pentru ca trebuie sa recunoasca faptul ca se simt extrem de atrase de masculul “X”. Cel care le face sa isi piarda mintile numai cand trece pe langa ele. Sau, ca in romanele de Sandra Brawn, simt un curent incredibil ce le strabate trupul in momentul in care le atinge, cu sau fara stiinta…

Exemplele de mai sus se refera la femeile ce au un comportament si o mentalitate feminina. Pentru ca mai exista si femei ce se comporta si gandesc ca un mascul. Acestea sunt cele care, daca au o ocazie nu o rateaza. Doar pentru ca pot... Explicatiile ulterioare, ca si in cazul barbatilor, le vor gasi mai tarziu. Acum sunt prea preocupate de noua relatie….

La psiholog ajung femeile care, inseland, isi dau seama ca au procese de constiinta. Ele vor sa incerce sa isi explice daca ceea ce fac, este in regula sau nu.

Tot la ajutorul psihologului mai apeleaza cele care isi pun problema ca vor fi descoperite, sau care au fost deja descoperite si nu stiu cum sa dreaga busuiocul. O alta categorie este reprezentata de femeile care se intreba daca este bine sau nu sa divorteze pentru a-si oficializa noua relatie.

Deasemenea mai ajung cele care indiferent de motivele scrise mai sus, mai devreme sau mai tarziu, s-au trezit divortate pentru ca sotul a aflat si le-a parasit. Sau cele care au propus divortul au fost chiar ele crezand ca noul partener le va lua de nevasta. Pentru ca, mai apoi, sa ajunga sa isi dea seama ce au pierdut si faptul ca au divortat degeaba, pentru ca amantul a ramas in continuare casatorit. Ba mai mult de atat, a inceput sa se si fereasca de ele.

Articolul este scris pentru cele care vor sa inteleaga faptul ca uzura unei relatii, aparitia unui personaj interesant sau dorinta de a experimenta sunt trairi absolut normale. Toate cuplurile trec prin astfel de momente. Unele cad in capcana si regreta, altele scapa fara sa se lase prinse in mrejele capcanei si regreta deasemenea.

Firea omului, indiferent daca vorbim despre femeie ori barbat, este sa ajunga la saturatie. Si atunci, indiferent ca a ajuns in aceasta situatie intr-o perioada de timp mai scurta sau mai lunga, poate ajunge sa isi doreasca ceva nou. Societatea nu este pregatita sa accepte acest lucru. Dar noi psihologii stim bine ca aceste lucruri se intampla. Si tocmai pentru ca nu suntem preoti, acceptam faptul ca omul este supus greselii, fara a-l judeca, incercand sa il ajutam sa se accepte asa cum este. Dar mai presus de toate, sa isi asume propriile fapte. Asumarea poate reprezenta singura cale spre un viitor mai sigur.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.