Atunci – adica pe la 1800, ba chiar si la 1900, la 100 de ani de la declansarea mecanismului – femeia nu era altceva decat in serviciul barbatului.

Momentul inceputului emanciparii desigur nu a fost bine primit. De aici si catalogarea femeii ce abordeaza stilul Pin-Up drept usoara.

Happy 4th of July! #MarilynMonroe #4thofjuly

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Jul 4, 2016 at 9:04am PDT

Da, poate femeia Pin-Up risca, insa nu este explicita niciodata. Poate ca flirteaza insa este extrem de independenta. Poate ca isi exprima erotismul, insa este o femeie puternica, cu cariera. Inca de la inceputuri, de cand a fost o veritabila American Sweetheart, dedicata adoratiei barbatilor, femeia Pin-Up a fost expresie a emanciparii feminine. A fost inceputul feminismului.

Contextul social in care s-a dezvoltat stilul Pin-Up

Este un contrast la originea femeii Pin-Up. O controversa. Sau mai degraba un paradox. Femeia Pin-Up a ajutat emanciparea feminina si expresia directa, sanatoasa a erotismului si feminitatii. Insa a ajutat si la aparitia unui curent numit obiectificarea femeii.

Beauty by the sea. #MarilynMonroe 📷: Andre De Dienes

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Jul 7, 2017 at 11:48am PDT

Bicicleta pentru femei, aparuta pe la 1800 a ajutat stilul Pin-Up. Desigur, barbatii influenti ai perioadei – doctori si preoti –au catalogat-o drept periculoasa pentru corpul feminin. Asta pe langa faptul ca saua cauza prin frecare excitatie a zonei intime. Si stim cu totii ca excitarea femeii inainte de 1800 era aproape egala cu vrajitoria. Insa, bicicleta mai facea ceva, ceva aproape impardonabil pentru barbatii vremii: o elibera pe femeie de a fi escortata in permanenta de un barbat.

Have a safe and happy 4th of July! #MarilynMonroe

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Jul 4, 2015 at 8:02am PDT

Stilul Pin-Up la inceputuri

Desigur, de la bicicleta femeile au facut petitie sa poata purta pantaloni si ghete, in locul fustelor si rochiilor. Fapt care a dus la ceva expunere a corpului feminin, asa cum nu se intamplase pana atunci. Femeiele deveneau si mai independente, la masculine dar si mai sexuale. Uh-la-la! Ce sa mai urmeze?

A mai urmat aprobarea publica a acestui curent, o data ce s-a realizat primul calendar avand protagonista o femeie. Insa asta se intampla deja pe la 1900.


Ce trebuie sa stii despre Gibson Girl

Stilul Pin-Up continua cu Gibson Girl. Mai exact cu Charles Dana Gibson un ilustrator pentru revista Life, care a zdruncinat lumea modei feminina publicand o coperta cu o femeie!

O femeie cu sanii ampli, stransi in corset, cu talia subtire, cu parul in carlionti si adunat voluminos si ravait in crestetul capului. America s-a indragostit atat de mult de imaginea aceea senzuala si independenta – pornita de la sotia lui Gibson – incat Pin-Up Girl (actualmente Gibson Girl) incat moda feminina a preluat acest stil!

Si s-a mai intamplat un lucru. A fost atat de sexuala aceasta imagine incat femeia ce purta stilul Pin-Up era femeia visurilor multora. Atat de inabordabila incat multi si-au lipit o poza cu ea pe perete.


De aici, multe reviste si ziare au perpetuat tiparul propus de Gibson. Si de aici, pana la 1917 cand propaganda feminista a inceput sa ia amploare a fost un singur pas!


Pin-Up girls si feminismul la inceputul anilor 1900

Un pas realizat in timpul Primului Razboi Mondial, cand presedintele american Woodrow Wilson a format divizia de publicitatea vizuala pentru a starni partiotismul si pentru a inspira trupele sa lupte.

Unele dintre cele mai cunoscute postere releva femei frumoase, de cele mai multe ori imbracate in echipament militar sexy, avand mesaje deloc subtile de genul “Mi-as dori sa fiu barbat sa ma alatur fortelor” sau “Fii barbat, fa-o!”


De aici pana la anii ’20 pe care americanii ii numesc expresiv “roaring”, a fost un pas catre independenta femeilor. Cu barbatii in razboi, femeile se bucurau de o independenta la care nu vor mai renunta! In plus, era Jazzului a adus rochii mai scurte, consum de alcool, par scurt in bob, rebeliune si expresie a tineretii. Femeia Flapper era dornica sa exploreze si sa-si arate pielea!

Have you been naughty or nice this year? #MarilynMonroe

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Dec 25, 2015 at 10:39am PST

Propaganda feminista in anii ‘40

Din pacate stilul Pin-Up devine si propaganda pentru razboi. A doua oara. De adata aceasta cu o manipulare psihologica perfectata.

Ahoy sailor, happy #Halloween! #NormaJeane #MarilynMonroe

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Oct 31, 2015 at 8:33am PDT

Femeia Pin-Up devenea American Sweetheart care isi astepta cuminte (nu prea!) sotul acasa din razboi. Femeia pentru care merita sa lupti. Toate aceste poze era agatate (pined-up) in toate baracile militare, in submarine, erau in toate buzunarele soldatilor. Gandeste-te la frenezia Marilyn Monroe care incepe tocmai asa!

Sex Sells: pin-up-ul anilor ’50 & aparitia Playboy

Ai vazut Mad Men? Publicitarii de pe Madison Avenue au profitat in anii ’50 de stilul Pin-Up si l-au extins in advertising cu succes.

Cu atat succes incat Christian Dior propune New Look un stil cu talia subtire, sanii ascutiti si fusta ampla feminina. Cu atat succes incat Hugh Hefner lanseaza prima revista de nuduri feminine, faimoasa Playboy. Usor-usor nevoia de a face din femeie expresia a erotismului devine fara ascunzisuri expresie a sexualitatii feminine.

Ceea ce la inceput pierde Playboy – vizibilitatea, caci posterele cu femei goale erau bine ascunse spre deosebire de cele cu femei in stilul Pin-Up adorat pana atunci si lasat la vedere peste tot – castiga femeile in timp. Femeile castiga putere, fie si printr-o intensa sexualizare.

De altfel, tocmai asta a facut si face stilul Pin-up: pune femeia in centrul atentiei. Ii da putere. Ii da independenta. Ii da sexualitate. Ii da libertare de expresie. Fie si cu pretul obiectificarii!

Sursa foto front page – Pagina oficiala Dita von Teese, foto Josef Jasso, instagram

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: