Oh, și tare mi-a plăcut modelul acela semi-Biker, semi-sexy-punk-rock-diva! Dar, acum câteva zile am ”măritat-o”. Ne trăisem viața împreună și basta! Probabil e în drum spre reciclare, chiar acum, cine știe?! Ideea este că sigur ar fi rezistat mai mult, dacă știam cum să am grijă de ea, de mai demult. Între timp am aflat cum pot avea o geacă din piele rezistentă în timp. Dacă și tu vrei să știi cum îngrijești geaca de piele și alte articole din acest material, citește mai jos sfaturile mele!

Oricine deține un articol vestimentar sau un accesoriu din piele – jachetă, geantă, fustă ori pantaloni sau pantofi - știe că repararea acestuia poate fi dificilă și costisitoare. Desigur, poți alege varianta mea, cea nouă, adică să îmi iau o jachetă din piele ecologică, sau poți avea mai mare grijă ca geaca din piele să reziste mai mult timp.

Îngrijirea hainelor din piele este complexă. Și nu doar că aceste piese sunt scumpe, dar, dacă vrei, procesul de îngrijire este un respect adus animalelor din care piesa vestimentară respectivă a fost confecționată. Între timp, eu am ales să îmi cumpăr un model de geacă ecologică, pentru starea mea sufletească.

Însă dacă alegi un model din piele autentică, ai mare grijă de textură și respect-o. O vei păstra și purta mai mult timp. O geacă din piele rezistentă în timp are nevoie de atenție și câteva sfaturi, ca ea să nu se cuteze, să nu se decoloreze sau să nu își piardă luciul. Iată cum îngrijești geaca de piele, în câțiva pași!

Cum îngrijești geaca de piele să reziste mai mult timp: scapă de cute și pielea îndoită

Pe scurt, pentru ca geaca de piele să reziste mai mult și să nu facă riduri sau cute adânci, care în timp taie materialul, o poți călca cu fierul de călcat, la temperatură minimă, cu un material între talpa fierului și piele, să nu existe contact direct, sau o poți agăța în baie, când faci duș. :)

După fiecare purtare, după fiecare împachetare în bagaje sau în dressing, la capitolul ”haine groase”, orice geacă din piele (și restul pieselor din acest material, la fel) se cutează. Cea mai bună variantă să ai o geacă din piele rezistentă în timp este să o lași la duș când faci baie. Aburii vor ”călca” cutele. Este nevoie să tapotezi ușor materialul după ”saună”, să scapi de umezeală, care poate degrada și mai mult fibra, și... gata!

Poate geaca de piele să reziste mai mult? Își păstrează culoarea dacă urmezi acești pași!

Pentru ca geaca de piele să reziste mai mult și să-și păstreze culoarea originală, trebuie să te comporți cu ea ca și cu un tablou sau o piesă de mobilier. Cum adică? Îngrijirea hainelor din piele, pentru ca acestea să-și păstreze nuanța și strălucirea, este completă dacă articolele respective nu stau în lumina directă a soarelui.

Ideal este să ții orice articol din piele autentică în săculeți din bumbac, la loc răcoros și ferit de razele soarelui. Pentru extra protecție, alege săculeți închiși la culoare. ;)

Trucuri pentru îngrijirea hainelor din piele ca să previi crăpăturile

Cum îngrijești geaca de piele să nu facă riduri, am văzut! Dar ce te faci dacă ea are deja cute și chiar crăpături? Astfel de deteriorări sunt inestetice și duc la stricarea fibrei mai rapid. Cum să ai o geacă din piele rezistentă în timp și lipsită de crăpături?

Poți folosi în tratarea pielii ulei de nurcă (da, da, și mai dureros, pentru noi cei care vrem să devenim cât mai prietenoși cu animăluțele), poți utiliza săpun destinat îngrijirii echipamentelor cailor sau un balsam pentru piele. Atenție însă cum îngrijești geaca de piele: testează pe o zonă mai mică, mai ascunsă, întrucât astfel de produse pot deschide tonul pielii din care sunt confecționate jachetele / accesoriile / hainele respective.

Mai multe soluții pentru îngrijire articole din piele

Poți la fel de bine să alegi să porți geaca din piele până la uzura completă, să capete o patină și să spună povestea ta, ca și blugii, de exemplu. Ca în cazul meu, când geaca mea a spus o poveste de 16 ani. O poveste pe care o voi repeta cu geci din piele artificială, pentru a căror îngrijire voi reveni în curând cu un ghid. Până atunci, citește mai jos cum să faci ca geaca din piele naturală să reziste mai mult.

Cum depozitezi o geacă din piele ca să fie rezistentă în timp?

Esențial în îngrijirea hainelor din piele este protecția lor în afara casei și în casă. Dacă în afara casei, se rezolvă simplu cu un spray de protecție împotriva apei ca să o facă waterproof, în casă contează cum le depozitezi.

Specialiștii recomandă să depozitezi hainele din piele în locuri uscate, aerisite, răcoroase și întunecate. Cel mai bine, ca geaca din piele să reziste mai mult sau ca orice alt articol din piele să aibă viață lungă, ține-le în saci textili, de preferat saci din bumbac, închiși la culoare, pe care să îi poți agăța pe umerașe.

Alege umerașe cu padding de burete, ca să nu se deformeze pielea la contactul cu umerașul. Și încă un pont ce aduce în discuție prezența lemnului. Cum îngrijești geaca de piele cu cuburi de lemn de pin sau stejar? Păi simplu, depozitezi în dressingul unde ții hainele de piele și astfel de lemn ce va absorbi umezeala, deci va reduce distrugerea materialului.

Cum cureți hainele din piele naturală și cum scapi de petele de pe piele

Sigur, ca să ai o geacă din piele rezistentă în timp, trebuie să fii atentă la curățarea materialului și la scoaterea petelor, în cazul în care ele apar. Du geaca din piele la curățătorie de specialitate, de maximum două ori pe an. Dacă este vorba de pete mici, folosește o cârpă umedă ușor și încearcă să scoți astfel murdăria.

Pentru petele mai mari sau cele rezistente, se recomandă îngrijirea de specialitate a hainelor din piele. Pentru petele mici, specialiștii mai recomandă și creioanele ce elimină cerneala, dar mai bine apelezi la serviciile unei curățătorii!

Și acum că am discutat despre cum îngrijești geaca de piele, nu îmi mai rămâne de făcut decât să îți las mai jos câteva sugestii de modele de geci din piele. Ah, și să îți recomand, totuși, să te gândești la variante ceva mai prietenoase cu animalele.

Modele de geci de piele

Totuși, dacă achiziționezi un articol din piele veritabilă, ai mare grijă de el, să reziste cât mai mult, astfel să scadă consumul.

Sursa foto front page – Unsplash

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: