Setari Cookie-uri

Roata culorilor: cum să îți asortezi corect hainele și accesoriile

Citește acest ghid introductiv de cromatică și vei înțelege mai bine de ce unele combinații de culori îți flatează trăsăturile, iar altele te dezavantajează.

Cele mai frumoase culori sunt acelea care se potrivesc cel mai bine tenului tău, nuanței părului, dar și personalității. Asta nu înseamnă însă că le poți asorta haotic sau că nu există reguli de care trebuie să ții cont atunci când îți alcătuiești o ținută completă.

Citește acest ghid introductiv de cromatică și vei înțelege mai bine de ce unele combinații de culori îți flatează trăsăturile, iar altele te dezavantajează:

Ce sunt culorile și care este principiul de bază al asortării lor?

Într-o roată simplistă a culorilor, ordinea acestora arată astfel: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet. Cunoscând această ordine, vei înțelege toate modalitățile prin care pot fi combinate și te vei asigura astfel că rochia ta se va asorta mereu cu pantofii și cu bijuteriile pe care le porți.

Citește și:

Există mai multe feluri în care poți alătura două sau mai multe culori și te vom ajuta să ți le însușești pe toate. Singura regulă de care trebuie să ții cont este armonia cromatică a acestora și să ții cont de aceasta inclusiv atunci când alegi o pereche de ochelari de soare pentru un outfit.

Culorile monocrome

Monocromia este acea armonie care apare atunci când combini mai multe tonuri, mai închise sau mai deschise, respectiv mai saturate sau mai nesaturate, ale aceleiași culori. Este o combinație simplă, care nu obosește privirea, dar care nu este, totuși, caracterizată de monotonie. Un exemplu de monocromie în vestimentație poate fi asortarea unui sacou fuchsia la o rochie roz pal.

Culorile complementare

Așa cum sugerează și denumirea armoniei, este vorba despre asocierea acelor culori care se completează reciproc și care, pe roata cromatică, au poziții opuse. Roșu și verde, galben și violet sau albastru și portocaliu sunt astfel de combinații îndrăznețe, dar cu care nu poți da greș niciodată. De exemplu, poți asorta un tricou portocaliu la o fustă din denim într-o nuanță clasică de albastru și vei avea un look casual ireproșabil.

Citește și:

Culorile analoage

Atunci când două sau trei culori alăturate pe roata cromatică sunt asociate, armonia lor creează o analogie perfectă. Potrivirea lor se datorează capacității de a fi percepute vizual drept apropiate și aceleia de a da impresia că se “pierd” unele în altele. O astfel de combinație este cea între roșu, oranj și galben. Dacă o astfel de asociere ți se pare obositoare sau ostentativă pentru un outfit complet, o poți folosi pentru asortarea unor accesorii mai stridente la o ținută neutră, cum ar fi o rochie nude sau o pereche de jeans și un tricou alb, pe care le-ar pune grozav în valoare o poșetă roșie, o pereche de teniși portocalii și o curea galbenă.

Culorile în triadă

Acest termen face referire la asocierea a trei culori de pe roata cromatică, aflate la distanțe egale unele față de altele. Dacă te raportezi la o roată a culorilor mai amplă, formată nu doar din culorile de bază, o triadă perfectă poate fi cea creată de roz, verde și portocaliu. Din nou, este o combinație ambițioasă, pe care nu o poate purta oricine cu nonșalanță, așa că asigură-te că vei găsi raportul cantitativ armonios atunci când optezi pentru o astfel de asortare.

Citește și:

Culorile neutre

O combinație sigură este aceea între nuanțe neutre precum griul, bleumarinul, negrul, cremul sau maroul. Aceste culori pot fi oricând asociate pentru a crea un look sofisticat și elegant și reprezintă o alegere sigură pentru orice stil vestimentar. În plus, îți permite să te joci cu contrastele, fără a-ți face griji că ai putea deveni stridentă.

Cum asociezi culorile astfel încât să te avantajeze combinația dintre ele?

Pe lângă respectarea oricăreia dintre armoniile cromatice enumerate mai sus, este important să ții cont și de aspectul tău atunci când încerci să te hotărăști ce haine și accesorii să porți. Pentru a face asta, este important să cunoști și să ții cont de subtonul pielii tale. De exemplu, dacă acesta este gălbui, culorile care ți se potrivesc cel mai bine sunt nuanțele calde de galben, auriu, roșu și portocaliu, dar și turcoazul intens. Dacă subtonul pielii tale este albăstrui, rozul, rubiniul și bleumarinul sunt culorile care ți se potrivesc cel mai bine.

Citește și:

În cazul în care te întrebi dacă există o culoare care le vine bine tuturor, trebuie să știi că aceasta este turcoazul și că flatează atât tenurile pale, cât și pe cele creole, precum și nuanțele blonde, roșcate, castanii sau brunete ale părului. Tu de ce reguli ții cont atunci când îți asortezi ținutele?

Sursă foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.