Setari Cookie-uri

Cum îi incurajam pe copii să se îmbrace singuri

În concluzie, cu multă răbdare și prin intermediul jocului, orice copil poate învăța foarte ușor cum să se îmbrace și să se dezbrace singur.

Pentru cei mici, procesul de a se îmbrăca și dezbrăca singuri reprezintă o abilitate importantă în procesul sănătos de creștere.. Este o activitate ce contribuie la dezvoltarea unei gândiri logice, a aptitudinilor motorii și cognitive. Un copil care se îmbracă și se dezbracă singur va simți gustul independenței, va dobândi mai multă încredere în sine și se va bucura de dulcea senzație de împlinire.

Îmbrăcatul este o deprindere pe care cei mici încep să o stăpânească destul de bine undeva în jurul vârstei de 3-4 ani. Pentru a-i veni în ajutor și a-l susține pe copil să învețe cât mai repede să se îmbrace/dezbrace cât mai corect, există câteva trucuri și sfaturi pe cât de simple, pe atât de eficiente.

Citește și:

Iată câteva dintre acestea:

  • În primul rând trebuie să-i arăți copilului cum se desfășoară întreaga procedură. Așadar, înarmează-te cu multă răbdare și începe prin a-i arăta, pas cu pas, cum îmbraci tu diferite articole vestimentare. După fiecare demonstrație îmbracă-l, într-o primă fază, și pe el, iar apoi roagă-l să repete singur procedura. La început este mai greu, dar copiilor le plac provocările, iar dacă transformi îmbrăcatul într-un joc vesel, totul va decurge mult mai ușor.

  • Pentru a face totul să fie cât mai distractiv vă puteți îmbrăca pe ritmul unui cântecel voios, pentru ca întreaga activitate să pară un dans.

  • Îi poți face un afiș colorat cu fel de fel de articole vestimentare și ordinea îmbrăcării acestora.

    Citește și:
  • Hainele lejere, colorate, cu nasturi mari, elastic sau prevăzute cu sistem de inchidere cu arici sunt cel mai ușor de îmbrăcat de un copil, așa că asigură-te că are în garderoba sa astfel de lucruri pentru a-l încuraja să le pună singur pe el.

  • Nu uita că îmbrăcatul nu presupune doar punerea hainuțelor pe copil într-un mod cât mai corect. Copilul trebuie să învețe, treptat, și cum să-și aleagă hainele în funcție de anotimp sau de activitățile zilnice. În acest sens, există fel de fel de joculețe distractive. De exemplu, vă puteți imagina că mergeți la munte, iarna, și trebuie să puneți în bagaj hainele necesare unei astfel de excursii.

  • Amestecarea hăinuțelor de tot felul și lăsarea copilului să le sorteze și să le așeze într-o anumită ordine este o altă metodă distractivă care-l va determina să acomodeze cu lumea hainelor și cu nevoile sale vestimentare.

    Citește și:
  • Copilul va învăța mult mai ușor să se îmbrace/dezbrace dacă îl lași să exerseze cu o jucărie (o păpușă, un animăluț de pluș etc.). Astfel, va înțelege mai ușor ordinea punerii hainelor și modul în care acestea trebuie îmbrăcate.

În concluzie, cu multă răbdare și prin intermediul jocului, orice copil poate învăța foarte ușor cum să se îmbrace și să se dezbrace singur. Chiar dacă greșește la început și-și pune hainuțele pe dos sau într-o altă ordine, trebuie încurajat pentru realizarea sa, pe cât de stângace, pe atât de importantă.

Featured foto by fizkes via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Decembrie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.