Setari Cookie-uri

Moda anului 2021, între slow fashion și noul lux

Suntem în plină vară și dacă vorbim despre moda sezonului, este important să privim totul într-un context mai larg care are legătură cu schimbările aparute în urma pandemiei încă în desfășurare. 

Stilul nostru de viață s-a schimbat după ce ne-am petrecut luni de zile lucrând de acasă, iar designerii au ținut cont de acest nou aspect și au venit cu propuneri de haine confortabile, purtabile atât în casă, pe canapea, cât și în fața monitoarelor de calculator, la ședințele desfășurate pe Zoom.

Între timp lucrurile s-au mai relaxat în anumite zone, oamenii au început să socializeze din nou, iar designerii au venit cu propuneri de ținute creative, luxuriante, pentru evenimente spectaculoase, care celebrează bucuria revederii (vezi colecția Schiaparelli).

O tendință importantă a acestui sezon este legată de fenomenul slow fashion, care include reciclarea creativă a stocurilor de textile și a țesăturilor uzate (upcycling). Pâna de curând era de neimaginat ca industria hainelor de lux să fie asociată cu ideea de reciclare, însă pandemia a adus această schimbare de viziune și la casele de modă de renume.

Citește și:

Dacă vrem să fim în trend cu moda acestui sezon, putem opta pentru culorile propuse de institutul Pantone: Illuminating Yellow și Ultimate Gray, culori inspirate din povestea vremurilor pe care le trăim (optimism solar și pesimism gri). Ne mai putem baza și pe combinațiile elegante de alb și negru, menționând faptul că albul este mai ușor de purtat în zilele caniculare, iar negrul este mai potrivit seara.

Dacă vrem să ne jucăm cu imprimeurile, putem alege combinații de dungi colorate și flori, imprimeuri geometrice și imprimeuri abstracte.

Ne putem compune ținute care să conțină bustiere scurte, asociate cu cordoane subțiri, legate în zona trunchiului, haine cu decupaje, piese din plasă, pantaloni largi, răcoroși, care să permită libertatea de mișcare.

Sunt recomandate combinațiile între hainele cu aspect feminin și hainele cu tentă sport (fusta plisată în combinație cu topul cu glugă, fusta creion în combinație cu jacheta bomber).

Citește și:

În acest sezon sunt foarte apreciate rochiile maxi, fluide, transparente, plutitoare, cu aer glamour, numai bune de purtat seara, pe malul mării, dar și tunicile lungi și rochiile lejere, de lungime medie.

Pentru serile de vară putem folosi capele de toate dimensiunile, atât simple, cât și atașate de topuri sau rochii. Tot pentru seară putem alege materialele din paiete strălucitoare sau franjuri.

În concluzie, moda anului 2021 nu este despre consum, ci despre a arata agreabil cu ce avem deja în garderobă, este despre reciclare creativă, este despre utilizarea la maxim a imaginației și a resurselor și redefinirea luxului.

Valentina Bălașa Ario este fost model, consultant de stil și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține Atelierul online de Stil vestimentar feminin.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 August 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.