Setari Cookie-uri

Toni Scervino: O rochie bine croită este acea piesă vestimentară care contribuie la încrederea femeii în propria persoană

Interviu cu Toni Scervino, unul dintre cei doi fondatori ai casei de modă Ermanno Scervino

L-am cunoscut pe Toni Scervino în ziua în care urma să aibă loc un moment hipnotizant pe scena modei românești: prezentarea celei mai noi colecții ERMANNO SCERVINO adusă de pe podiumul Milano Fashion Week. Evenimentul, al cărui art director a fost Alin Gălățescu, s-a desfășurat pe 7 decembrie la Marriott, acolo unde, de altfel, se află reprezentanța Ermanno Scervino.

Am avut ocazia să stau la povești cu Toni despre ce înseamnă moda italiană acum și de ce ”made in Italy” înseamnă încă excelență, feminitate și bucurie de trăi.

1. Cum ai defini Ermanno Scervino în trei cuvinte acum și care ar fi fost aceste trei cuvinte acum 20 de ani?

Feminin, senzual și fără vulgaritate. Și acum 20 de ani a fost la fel, a fost absolut la fel. Desigur, timpurile se schimbă, dar ADN-ul este în continuare același.

Citește și:

2. Care este cea mai mare diferență între stil și modă?

Moda, ca și timpurile, se schimbă. Dar stilul rămâne. E ceva profund personal. Poți să te preocupi de modă doar după ce ai interiorizat stilul, doar dacă stilul este ceva al tău. Pentru clienții și pentru brandul Ermanno Scervino, moda nu e suficientă. Pentru că suntem italieni, avem stilul transmis ca moștenire culturală din generație în generație. Ne naștem și creștem într-un mediu atât de frumos, cu orașe atât de frumoase, cu palate, sculpturi, picturi și monumente. Stilul face parte din identitatea și cultura noastră.

3. Care este moto-ul Eramnno Scervino?

Crezul nostru, legea brandului, este ”made in Italy”. Acum 20 de ani, fabricile se închideau în Italia, iar producția s-a mutat în afara țării aparent din cauza costurilor mai scăzute. Noi ne-am dus în sensul opus. Am cumpărat fabricile din Italia ca să putem produce în stilul italian. Pentru noi contează enorm dacă lucrurile chiar sunt făcute în Italia sau în altă parte.

Citește și:

    4. Ce este ”producția în stil italian” de care vorbiți?

    Este producția nu corectă, dar cea potrivită, firească, migăloasă. Cu atenție la detalii și la accesorii, cu stil și semnătură proprie. Mai mult, înseamnă să știi care este rochia potrivită pentru fiecare moment al vieții, al zilei, al vârstei. Noi știm cel mai bine ce înseamnă dolce vita, bucuria de a trăi, de dimineață până seara. E ca o tradiție în cultura noastră. Iar acest lucru face parte din procesul de producție ”în stil italian”. Știi care e, de fapt, secretul? Mâna femeii italiene. Atunci când un designer vorbește cu o croitoreasă din Italia, ea va ști cum să transforme viziunea, ideea designerului.

    5. Putem spune că Ermanno Scervino definește trendurile sau le urmează?

    Citește și:

      Nici una, nici cealaltă. Nu suntem cei mai mari fani ai trendurilor. Iubim moda, iubim modelele, dar trendurile sunt pasagere. Sigur, ne plac notele moderne, noi, contemporane, dar nu neapărat trendurile. Mai degrabă îmbrăcăm contemporaneitatea în eleganța atemporală Ermanno Scervino.

      6. Dacă ne uităm în spate la istoria Ermanno Scervino care se întinde pe 25 de ani, e ceva ce ați face diferit?

      Absolut nu. Alegerea noastră a fost de la început să rămânem un brand exclusiv sau și mai bine, brandul pentru femeia exclusivistă, nu să ne adaptăm pentru oricine. Nici nu avem, de altfel, o promovare foarte intensă în zona de social și nu ne asociem cu ideea de socialite (n.r: o persoană cu venituri foarte mari ajunsă celebră datorită stilului de viață și aparițiilor la evenimente mondene). Suntem discreți, așa cum sunt și clienții noștri. Cei mai mulți dintre ei au venituri mari, dar nu sunt opulenți sau spectaculoși. Gusturile lor se mulează pe filosofia noastră și invers.

      7. Cine sau ce anume este o sursă de inspirație pentru Ermanno Scervino?

      Nu o să dau prea multe nume, dar uite, Sharon Stone poartă Ermanno Scervino, de exemplu. Și un alt exemplu pe care îl pot da este Regina Rania a Iordaniei. Dar altfel, putem spune că ne inspiră femeia modernă, cu carieră, dar care este feminină și seducătoare, pe deplin stăpână și conștientă de puterea ei.

      8. Ce anume nu trebuie să lipsească din garderoba unei femei în acest sezon?

      O să îți dau un răspuns care o să te surprindă, dar un cojoc foarte fin cu croială elegantă, alb sau crem care poate fi purtat peste o rochie de seară, mai ales că acum pot fi obținute din surse etice. Este un înlocuitor mai potrivit al blănurilor și mai glamor, dacă e făcut în stil italian: cu o broderie manuală poate, sau alte detalii prețioase. Și, desigur, clasica little black dress.

      9. Cum va arăta Ermanno Scervino peste 10 ani? Ce va fi diferit?

      Stilul cu siguranță nu va fi diferit, dar probabil că vom fi mai prezenți pe canalele sociale. Și vrem să punem mai mult accent pe accesorii, dar să păstrăm identitatea estetică. În același timp, vom anticipa dorințele și preferințele stilistice ale femeilor, așă că se vor vedea diferențe clare în colecții de la an la an, fără rabat de la crezul nostru: feminitate, senzualitate, fără vulgaritate.

      10. Cum arată cea mai recentă colecție Ermanno Scervino?

      E artizanală, dar modernă în același timp. De asemenea, piesele noastre sunt foarte confortabile, pentru că rochia nu trebuie să copleșească și să împiedice femeia în niciun fel. Femeia poartă rochia, nu invers. O rochie bine croită este acea piesă vestimentară care contribuie la încrederea femeii în propria persoană. Nu aș putea alege o singură piesă din colecție despre care să vorbesc pentru că toate sunt concepute cu multă dragoste, energie și pasiune.

      Mă simt ca acasă în București, a încheiat Toni Scervino interviul. E un oraș viu, plini de oameni isteți care știu cum să acționeze. Plus că românii și italienii sunt făcuți din același material, îi simt pe oamenii din România foarte aproape și îmi doresc să fac parte din istoria acestei țări. Și între noi fie vorba, am văzut în România cele mai frumoase femei din lume. Ce te poate inspira mai mult decât asta?

      Foto: REMUS NICOLAESCU
      ERMANNO SCERVINO 2024 în România by TOFF - TERMINAL OF FASHION

      Vizionare placuta


      Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.