Setari Cookie-uri

6 remedii naturale impotriva alergiei la vopseaua de par

Reactiile alergice apar fie imediat, fie la distanta de o zi-doua. De aceea este bine sa iti testezi toleranta pe o portiune mica de piele si sa astepti macar 24-48 de ore, pentru a vedea daca esti alergica.

Vopsitul podoabei capilare este un trend care rezista de cateva decenii si este inca in mare voga, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Fie ca iti vopsesti parul acasa ori la salon, trebuie sa ai in vedere faptul ca este posibil oricand sa dezvolti o reactie alergica la anumiti compusi chimici existenti in vopseaua de par. Majoritatea vopselurilor de par existente pe piata contin substante chimice, cum ar fi parafenilendiamina (PPD), amoniac, propilen glicol, cobalt ori glicerina-tioglicolat, care pot cauza fie reactii alergice blande, ce pot constitui, in esenta, o forma de dermatita de contact, fie reactii alergice severe. Dermatita de contact poate afecta scalpul, urechile, zonele de tegument din jurul ochilor si de la nivelul gatului si se manifesta prin eruptii rosii, senzatie de arsura si mancarime.

vopsea de par

Foto: Valua Vitaly, Shutterstock

Reactiile alergice mai severe pt aparea imediat dupa aplicarea vopselii si includ dificultati de respiratie si edem masiv al fetei, pleoapelor si buzelor, caz in care este necesara interventia medicala de urgenta. Simptomele pot disparea dupa o saptamana sau chiar mai mult, in functie de tratamentul primit. Acesta consta, de regula, in aplicarea de crème si lotiuni cu corticosteroizi, insotite de un antialergic. In cazurile mai severe, se administreaza antiinflamatoare steroidiene pe cale orala sau intravenoasa. Insa exista unele remedii naturale pe care le poti aplica la tine acasa, pentru a atenua unele simptome suparatoare ale reactiei alergice moderate:

Citește și:

1. Ceai de musetel

Ceaiul de musetel are efecte antiinflamatorii si hidratante pentru piele, deci este ideal pentru a calma scalpul iritat. Realizeaza o infuzie de musetel (8 pliculete la un litru de apa si lasat 15 minute la infuzat). In momentul in care s-a racit, adauga cateva cuburi de gheata si clateste parul si scalpul. Poti repeta de doua-trei ori pe zi, pana cand mancarimea si senzatia de arsura se atenueaza simtitor.

2. Aloe vera

Gelul de Aloe vera este ideal pentru a inlatura inflamatia si senzatia de mancarime de la nivelul scalpului si pentru a calma pielea uscata. Aplica gelul de Aloe vera pe scalp si zonele afectate cu ajutorul degetelor, lasa sa actioneze 15 minute apoi clateste cu apa calduta sau rece. Pentru par poti folosi un sampon bland si apoi sa clatesti cu apa din abundenta.

3. Miere de albine

Mierea de albine, multumita proprietatilor antiinflamatorii si antimicrobiene, este un remediu natural extrem de util in tratarea simptomelor alergiei la vopseaua de par, reducand inflamatia si edemul de la nivelul scalpului si calmand zonele iritate si pruriginoase. In plus, previne infectarea zonelor lezate si favorizeaza vindecarea. Amesteca o lingura de miere cu o lingura de ulei de masline si maseaza scalpul timp de 10 minute. Repeta zilnic, pana cand simptomele dispar.

Citește și:

4. Otet de mere

Unul dintre cele mai bune remedii naturale, otetul de mere are efect antiinflamator si este benefic pentru scalpul uscat si iritat, multumita acidului acetic continut. Previne edemul si calmeaza iritatiile si impulsul de scarpinare (grataj), care ar putea intretine si agrava pruritul. Aplica la nivelul scalpului o lingura de otet, imediat dupa dus, maseaza bine si lasa sa actioneze o jumatate de ora, dupa care clateste din belsug cu apa calduta. Poti repeta aceasta metoda zilnic, pana cand simptomele incep sa dispara. Atentie, nu aplica otet pe pielea cu rani deschise, sau daca prezinta vezicule!

5. Ulei de cocos

Uleiul de cocos este bogat in antioxidanti, are proprietati antiseptice si reprezinta solutia potrivita a multor probleme de sanatate. Hidrateaza in profunzime scalpul si reduce masiv senzatia de prurit, iar parul tern si uscat devine stralucitor si plin de vitalitate. Pentru a trata scalpul afectat de alergia la vopseaua de par, este suficient sa aplici o lingura de ulei de cocos si sa masezi usor timp de cateva minute. Repeta procedura zilnic, pana cand simptomele se amelioreaza simtitor.

Citește și:

6. Vaselina

Un remediu mai putin obisnuit, dar foarte eficient, hidrateaza pielea si previne aparitia fisurilor tegumentare, cauzate de uscaciunea extrema provocata de alergia la vopseaua de par. In plus, previne descuamarea si extinderea matretii la nivelul intregului scalp si inlatura microbii si toxinele ce persista la suprafata pielii. Aplica cu generozitate vaselina atunci cand scalpul este uscat si maseaza usor. Pentru rezultate optime, repeta procedura in fiecare zi in care persista simptomele.

Poza prima pagina: Eduard Derule, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.