Setari Cookie-uri

9 sfaturi pentru un par mai puternic

Descopera cum poti avea un par frumos si sanatos!

Daca te ingrijorezi cand vezi peria sau podeaua baii pline de fire de par, afla ca aproximativ jumatate dintre femei acuza caderi masive ale parului pana la implinirea varstei de 50 de ani. Pe masura ce imbatranim, densitatea capilara scade, iar firele de par devin din ce in ce mai subtiri (si mai decolorate). Pierderea firelor de par este oarecum un proces natural (atunci cand nu sunt implicate alte deficite la mijloc), dar nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti mentii parul mai bogat si mai sanatos pentru mai mult timp:

par sanatos
Foto: lithian, Shutterstock

1. Mananca variat si sanatos

Daca parul tau este tern, lipsit de volum si vitalitate, afla ca exista o mare legatura intre ceea ce pui in farfurie si starea podoabei capilare. Parul are nevoie mai ales de fier, zinc, vitaminele B12, C si E, precum si acizi grasi omega-3, prin urmare ai grija sa consumi cu regularitate carne slaba, peste, verdeturi, nuci si leguminoase. Aspectul parului oglindeste cu fidelitate continutul farfuriei tale, asa ca alege sa mananci sanatos pentru a avea un par frumos.

Citește și:

2. Maseaza scalpul

De fiecare data cand iti samponezi parul, maseaza timp de 2-3 minute scalpul, cu miscari blande, circulare, pentru a ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul acestuia si, in plus, pentru a facilita actiunea samponului-tratament pe care il folosesti.

3. Apeleaza la medicina traditionala chineza

Potrivit acesteia, sanatatea parului este strans legata de starea energetica a rinichilor si de sange. Daca unul dintre aceste elemente prezinta blocaje, apeleaza la sedinte saptamanale de acupunctura si tratamente cu plante medicinale chinezesti. Acestea nu doar opresc caderea parului, ci ii stimuleaza chiar regenerarea. Rezultatele se pot observa dupa cateva luni de tratament.

4. Foloseste minoxidil

Daca metodele naturale par ca isi fac cu greu efectul, apeleaza la minoxidil, o substanta care si-a dovedit eficacitatea in cadrul numeroaselor studii efectuate de-a lungul anilor. Minoxidilul este un vasodilatator care are capacitatea de a imbunatati circulatia sanguina cutanata la nivelul scalpului, impiedicand caderea parului si promovand cresterea si regenerarea acestuia. Exista sampoane, solutii sau spuma ce contin minoxidil si care sunt folosite cu succes de persoanele ce se confrunta cu aceasta problema. Rezultatele apar de regula dupa 4 luni de utilizare zilnica, asa ca trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare; in plus, odata ce au aparut rezultate, pentru mentinerea acestora este bine sa folosesti pe termen lung produsele care si-au dovedit eficacitatea in cazul tau. In caz contrar, efectele sunt reversibile.

Citește și:

5. Incearca sa limitezi utilizarea instrumentelor de styling

Acesta este unul dintre cele mai simple trucuri pe care le poti aplica, cu rezultate vizibile aproape imediat. Caldura excesiva a uscatoarelor de par sau ondulatoarelor afecteaza structura firului de par, subtiindu-l si determinandu-i ruperea. Daca nu poti renunta complet la instrumentele de styling, limiteaza folosirea acestora doar pentru anumite ocazii.

6. Incearca terapia LASER

Laserele de putere mica, non invazive, au efect antiinflamator si de imbunatatire a circulatiei sanguine la nivelul foliculilor pilosi, stimuland astfel cresterea si regenerarea parului. Exista pe piata dispozitive ce pot fi folosite in confortul propriului camin si care se gasesc sub forma unor piepteni sau benzi cu laser incorporat si care se pot folosi de doua sau trei ori pe saptamana, timp de cateva minute. Rezultatele apar de obicei dupa 26 de saptamani de utilizare si constau in reducerea masiva a caderii parului si o crestere marcata a acestuia.

Citește și:

7. Analize sanguine

Acum este momentul sa vezi cum stai cu nivelul de feritina sau cel al 25-hidroxivitaminei D, pentru ca deficitele acestora pot cauza caderea parului, iar remediul cel mai simplu este sa iti suplimentezi dieta cu fier sau vitamina D.

8. Scapa de stres

Este aproape imposibil sa ducem o viata lipsita de stres, insa trebuie sa stii ca stresul, atat cel acut, cat si cel cronic pot opri cresterea parului. Daca tocmai ai trecut printr-o experienta traumatizanta, nu te ingrijora, parul iti va creste iar, insa daca te afli in mod constant sub presiune, incearca sa aplici cateva tehnici care sa te relaxeze, cum ar fi meditatia sau cateva exercitii de respiratie. Te vei simti mult mai calma si mai concentrata, iar parul tau iti va multumi.

9. Mergi la medic

Uneori caderea masiva a parului este un semn al altor probleme de sanatate pe care le-ai putea avea. Caderea brusca si excesiva a parului sau ineficienta solutiilor de mai sus ar trebui sa te determine sa iti faci o programare la medic, pentru a afla ce anume sta in spatele acestei probleme neplacute, poate o anemie severa, lupus, dezechilibre hormonale sau anomalii ale functiei tiroidiene.

Citește și:

Foto prima pagina: Robert Przybysz, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.