Setari Cookie-uri

5 cauze frecvente ale caderii parului

Afla care sunt principalele motive pentru caderea parului.

O podoaba capilara bogata, stralucitoare si supla este, in mod traditional, apanajul frumusetii si feminitatii. Desi un par frumos se intretine cu multa grija (si cu ajutorul celor mai bune produse cosmetice), exista situatii in viata cand ai impresia ca parul are tendinta sa migreze de pe cap oriunde altundeva - fie perie, chiuveta, dus, perna. Iata cele mai frecvente 5 cauze ale caderii parului.

caderea parului Foto: Cara-Foto, Shutterstock

Cele mai importante cauze pentru caderea parului

1. Folosesti tehnici de styling agresiv pentru par

Fie ca iti porti parul prins zilnic in coada de cal sau in coc strans, firele de par sunt supuse unei tensiuni mari, lucru care duce la slabirea rezistentei acestora, ruperea lor, rarirea si aparitia zonelor de calvitie (in zona tamplelor sau fruntii, mai ales). Acest lucru poarta numele de alopecie de tractiune. Pentru a evita instalarea acesteia, este bine sa eviti anumite stiluri de coafura, cum ar fi cozile, cocurile sau impletiturile prea stranse sau coditele afro.

Citește și:

2. Ai probleme cu tiroida

Majoritatea oamenilor nu recunosc, din simptome, ca ar avea o problema la nivelul acestei glande. Hormonii tiroidieni sunt esentiali bunei functionari a organismului, de la reglarea ratei metabolismului bazal, pana la stimularea cresterii parului, unghiilor si regenerarea pielii insa atunci cand echilibrul lor delicat este destabilizat, unul dintre semne consta in caderea accentuata a parului. Urmatorul pas ar fi consultul medical, unde ti se vor prescrie o serie de analize care vor stabili problemele hormonale cu care te confrunti si care vor indica medicului cea mai buna metoda de tratament a acestora.

3. Ai o serie de carente vitaminice

Daca tii o dieta stricta, hipocalorica si bazata mai mult pe vegetale, in detrimentul alimentelor de origine animala, sau pur si simplu uiti sa mananci macar trei mese pe zi, atunci poti avea probleme serioase in departamentul podoabei capilare. Cele mai intalnite carente implicate in caderea parului sunt deficitele de fier si zinc, insa sunt intalnite si carentele de seleniu, biotina, cupru, vitamine (A, B12, C) sau acizi grasi esentiali. Cum poti preveni acest lucru? printr-o dieta echilibrata, care sa contina toate principiile alimentare intr-o proportie normala si, eventual, cu ajutorul suplimentelor vitaminice, daca este necesar.

Citește și:

4. Te confrunti cu probleme hormonale

Din pacate, organismul feminin este supus de-a lungul vietii unor fluctuatii hormonale care pot avea efecte inclusiv asupra podoabei capilare. Daca in timpul sarcinii parul este mai sanatos si mai plin de vitalitate ca oricand, la cateva luni dupa nastere se ajunge, de regula, la pierderi excesive ale acestuia. Nu doar nasterea duce la modificari ale podoabei capilare, ci si administrarea pilulei contraceptive, schimbarea acesteia sau intreruperea tratamentului anticonceptional ori instalarea menopauzei. Acest lucru trebuie avut in vedere, mai ales daca exista o componenta ereditara a caderii parului in familie. Stabileste cu medicul cum anume ar trebui sa previi acest lucru si nu uita ca, de regula, caderea parului dupa intreruperea anticonceptionalelor este temporara.

5. Suferi de telogen effluvium

Aceasta este o dereglare care apare in situatiile de stres intens si care presupune o accelerare a fazei telogene a firului de par, acesta intrand rapid intr-o stare de repaus – nu mai creste -, dupa care, la scurt timp, cade, in cantitati uneori impresionante. Acest lucru apare dupa un moment extrem de stresant pentru organism: interventii chirurgicale, pierdere ponderala masiva, un diagnostic nefast sau un deces in familie. Si unele medicamente pot cauza telogen effluvium, cum ar fi antidepresivele. Aceasta conditie se poate rezolva de la sine, fara un tratament specific, exceptand tehnicile recunoscute de gestionare a stresului si schimbarea medicatiei, daca este cazul.

Citește și:

Foto prima pagina: Piotr Marcinski, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.