Setari Cookie-uri

Cum ne controlam greutatea vara?

Pe masura ce temperatura incepe treptat treptat sa urce peste 30 grade se simte nevoie unei schimbari in alimentatie. Soarele puternic ne mai taie din pofta de mancare dar chiar si asa, specialistii ne avertizeaza sa introducem in alimentatie cate putin din cele trei categorii de nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului: grasimi, proteine si glucide.

Grasimile bune sunt in general grasimile de origine vegetala si cele care se gasesc in peste. Cum le recunoastem? Grasimile bune, nesaturate, se regasesc in produsele care au consistenta moale sau chiar lichida chiar la temperaturi scazute sau cele care se gasesc in fructele oleaginoase precum seminte, alune de padure, fistic, dar si in peste.

La polul opus, ar trebui sa limitam consumul de carne grasa, lactate grase, unt, smantana, produsele de patiserie, biscuiti, care sunt surse clasice de grasimi saturate, asa numitele grasimi rele, care favorizeaza cresterea colesterolului din sange.

O gustare de vara, dar care furnizeaza si o mare parte din nutrientii esentiali o putem obtine din: o felie de paine integrala, 10g de margarina tartinabila de calitate, o felie de telemea mai putin sarata si doua trei felii de rosii sau alte legume preferate.

Painea integrala ne ofera carbohidratii de care avem nevoie, inclusiv o cantitate importanta de fibre, margarina tartinabila ne furnizeaza grasimile bune si mai ales cele esentiale Omega 3 si Omega 6, branza telemea ne asigura proteine de buna calitate iar legumele ne aduc in alimentatie diferite vitamine si minerale, necesare bunei dezvoltari si functionari a organismului.

,,La fel de important ca o alimentatie corecta si sanatoasa este si hidratarea. Bea apa sau consuma alimente bogate in apa de la fructe, legume, supe si pana la ceaiuri. Cantitatea totala de lichide ingerate ar trebui sa fie luata in calcul, nu numai apa.” a precizat dr. Luana Sahian. Formula pentru calculul necesarului de lichide este relativ simpla si ia in considerare – printre altele - varsta, greutatea, efortul depus si temperatura mediului ambient. Lichidele sunt toate sursele bune de apa: ceaiul, sucurile de fructe, supele, ciorbele, laptele (preferabil degresat). Fructele cu un continut mare de apa precum pepenele rosu se pot consuma de asemenea in sezonul cald in scopul hidratarii. Apa plata nu trebuie uitata si recomandarea de consum – in cadrul terapiei medicale nutritionale - trebuie atent nuantata. Un calcul simplu spune ca este necesar 1ml apa pe kcal de energie consumata, formula valabila pentru adultii in repaus.

Acorda atentie cantitatii de lichide consumate si ai grija ca mesele sa fie usoare si sanatoase si vei avea o vara lipsita de griji.

Sfaturi oferite de Dr. Luana Sahian, consultant in nutritie
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Iulie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.