Gratarul, un mod sanatos de a pregati mancarea

Gratarul, un mod sanatos de a pregati mancarea
Kudika
2 Septembrie 2010

Desi este mai sanatoasa decat prajeala, mancarea pregatita la gratar prezinta unele riscuri. Cel mai intalnit dezavantaj este fumul scos de carbunii incinsi. Acesta patrunde in carnea de pe grill, astfel formandu-se substantele cancerigene.

Desi este mai sanatoasa decat prajeala, mancarea pregatita la gratar prezinta unele riscuri. Cel mai intalnit dezavantaj este fumul scos de carbunii incinsi. Acesta patrunde in carnea de pe grill, astfel formandu-se substantele cancerigene.

Bucatarul Rachel Mount prezinta pentru faimoasa revista “O, The Oprah Magazine” cateva tehnici simple de care trebuie sa tinem cont in momentul in care preparam carne la gratar.

1. Foloseste carne slaba, fara grasimi

Multe persoane prefera carnea cu grasime in locul celei macre. Grasimea poate determina aparitia afectiunilor cardio – metabolice.

Gatita pe gratar, carnea grasa este si mai daunatoare deoarece cand picura grasime pe carbunii incinsi se produce un fum umplut cu hidrocarburi aromatice policiclice (substante daunatoare organismului).

Din cauza carnii impregnate cu fum pot aparea anumite boli, precum cancerul de colon si rect sau cancerul de pancreas.

2. Condimenteaza carnea

Condimentele nu sunt folosite doar pentru a da gust si savoare mancarii, ci si pentru a proteja carnea de pe gratar.

S-a dovedit stintiific faptul ca mancarea condimentata si preparata pe gratar contine aproximativ 88 % mai putine substante cancerigene decat carnea care nu este marinata. Autorul studiului este profesorul de chimie alimentar J. Scott Smith, Universitatea Kansas, Statele Unite ale Americii.

Foloseste cat mai multe condimente: cimbru, piper rosu, piper negru, rozmarin, salvie, busuioc, chilli, coriandru, ghimbir sau maghiran. Lasa carnea condimentata minim o ora la frigider pentru ca aromele sa patrunda in ea.

3. Foloseste si cuptorul cu microunde

Inainte de a pune carnea pe gratar, las-o pentru cateva minute in cuptorul cu microunde. Acest procedeu va fragezi carnea (de obicei mancarea se usuca pe gratar) si, pe langa asta, timpul de preparare al carnii pe grill va fi mai scazut. Asadar, in mod implicit, va scadea si riscul de imbolnavire deoarece carnea nu mai este tinuta mult timp in fum.

Potrivit Institutului National al Cancerului, carnea preparata mai intai la microunde (pentru doua minute) si apoi pe gratar reduce nivelul de amine heterociclice (substante cu actiune cancerigena) cu pana la 90 % decat carnea preparata direct pe gratar.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri