urerile de cap pot avea mai multe cauze, dintre care: diferite boli, stresul si lipsa unei odihne corespunzatoare. Pot fi declansate, de asemenea, de unele alimente, si simpla modificare a dietei tale ar putea fi cel mai eficient tratament. In momentul in care, impreuna cu doctorul tau, ai eliminat alte posibile cauze pentru migrenele tale, analizeaza-ti cu atentie alimentatia.
GUSTARILE • ½ cana de branza de vaci cu piersici din compot si un varf de cutit de scortisoara • ½ felie de paine integrala cu crema de branza dietetica • 1 ou fiert tare si biscuiti digestivi • 1 bol mic de cereale integrale cu lapte sau iaurt dietetic Sfaturi sanatoase pentru aceasta dieta Ce trebuie sa faci: • Ia ghimbir la primele semne ale unei dureri de cap (1/2 lingurita sau 500 mg) - ghimbirul are cantitati mici de antihistamina si este anti-inflamator. • Asigura-ti un somn odihnitor. Desi motivele nu sunt precizate concret, studiile arata ca pierederea somnului poate cauza migrene. • Ia suplimente de multivitamine, care sa includa vitamina B si antioxidanti. Deficientele vitaminice pot fi o cauza a migrenelor. • Citeste cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi, si evita alimentele mentionate mai sus. • Evita stresul, care este considerat un factor cheie al migrenelor. Ce trebuie sa NU faci: • Sa stai nemancata perioade mai lungi de 4-5 ore sau sa uiti sa bei suficiente lichide. Nivelul scazut de zahar din sange, sau deshidratarea pot fi alte cauze ale migrenelor. • Sa consumi produse create artificial sau cu multi conservanti, in special nitriti si sulfiti. Cele mai multe vinuri, multe fructe uscate si conservate contin sulfiti. Este de preferat sa nu consumi produse conservate, alimente intens procesate sau mancare chinezeasca. Concentreaza-te asupra produselor proaspete, naturale. De asemenea, evita afumaturile, cum sunt: costita, sunca, salamul, carnatii, hot-dog-urile si pestele afumat, deoarece au un continut ridicat de nitrati. • Sa mananci alimente care contin indulcitori artificiali, in special Aspartam, intalnit in special in bauturile „light" , bomoane sau guma de mestecat. Fii sceptica in privinta alimentelor cu etichete „dietetic" sau „light". • Sa consumi legume uscate, in special fasole uscata si linte. • Sa consumi anumite produse lactate, incluzand branza si cascavalul afumate, laptele integral, smantana si iaurtul. • Sa mananci nuci, alune, seminte de floarea soarelui sau de dovleac. • Sa consumi alimente fermentate sau marinate – evita maslinele, chili-ul, piperul, chiar si sosul de soia. • Sa consumi anumite fructe – papaya, fructul pasiunii, smochine, curmale, stafide, citrice. Nu consuma mai mult de 1 banana pe zi si limiteaza consumul de rosii la ½ cana pe zi. • Sa folosesti otet, cu exceptia celui alb sau de mere. Evita, de asemenea, mustarul, maioneza si ketchup-ul. • Sa mananci in cantitati mari ceapa, ciocolata si alcool sau vin rosu.