Setari Cookie-uri

Grasimi ascunse?

Gata, ne-am decis! De azi nu mai merge, trebuie sa luam masuri pentru ca silueta noastra nu mai este cea de altadata. Va trebui sa incepem sa practicam un sport, dar, cel mai important, sa urmam o dieta.

Gata, ne-am decis! De azi nu mai merge, trebuie sa luam masuri pentru ca silueta noastra nu mai este cea de altadata. Va trebui sa incepem sa practicam un sport, dar, cel mai important, sa urmam o dieta. Se recomana de obicei eliminarea dulciurilor din alimentatie, pe care le considera principalul raspunzator, alaturi de sedentarism, pentru cresterea exagerata in greutate. Nu trebuie sa uitam, insa grasimile. De cele mai multe ori, acestea intra in compozitia alimentelor, fara ca noi sa banuim. Care sunt alimentele pe care ar trebui sa le includem cu precautie in dieta? Alimentele de tip fast-food Din cauza lipsei de timp, dar, de ce sa nu recunoastem si pentru ca sunt gustoase, alimentele din fast-food aduc in alimentatie o cantitate importanta de grasimi, mai ales prin cartofii prajiti, adaosurile de maioneze si sosuri. Cartofii sunt prajiti in grasimi vegetale partial hidrogenate si au un aport important de calorii in dieta (o portie medie de cartofi prajiti aduce 14,5 g grasime, iar 100 g de grasime metabolizate genereaza peste 800 de calorii). Clatitele si hamburgherii au, de asemenea, un continut ridicat de grasimi nesaturate. Pizza, contine ulei vegetal, cascaval sau mozarella (cu un procent apreciabil de grasimi saturate), bacon, carnat, carne grasa de porc, in functie de sortiment. Nu trebuie neglijate nici shake-urile, prin continutul de lapte nedegresat, care datorita aromei placute, mai ales pe timpul verii, tind sa fie consumate in cantitati apreciabile. Produsele de patiserie Romanii sunt tot mai atrasi de produsele de patiserie (placinte, pateuri, saleuri), care ofera o gama din ce in ce mai variata de produse. Toate acestea asigura un aport caloric foarte mare prin combinatia "nefasta" dintre faina alba si uleiurile vegetale partial hidrogenate (margarina). Aceste uleiuri partial hidrogenate sunt obtinute industrial, in acest proces rezultand asa numitii "acizi trans" care sunt incriminati in procesul aterosclerozei care sta la baza infarctelor miocardice sau cerebrale. Produsele de patiserie asigura o senzatie de satietate rapida, datorita continutului de grasime din compozitia lor si ar trebui avut in vedere ca pe parcursul unei cure de slabire sa se evite complet aceste alimente, iar pentru ceilalti sa se consume cat mai putin. Prajiturile preparate la patiserie sau cofetarie, in special, cele care se bazeaza pe creme din margarina sau unt (din ce in ce mai rar), precum si frisca sunt adevarate "bombe calorigene" si contin o cantitate apreciabila de grasimi. Acelasi lucru il putem afirma si despre toate prjiturile in care se adaug ulei vegetal, unt sau margarin, precum i nuci, alune, migdale. O gogoasa are aproximativ 5 grame grasimi nesaturate si tot atatea saturate; o prajitura cu crema are 1,9 grame grasimi nesaturate si 1,2 grame grasimi saturate. Produsele tip "snack" Va este foame si va grabiti atat de tare incat nu aveti nici macar 5 minute la dispozitie pentru a manca un sandvis? Sau poate ca ati iesit la un film in oras si toti cei din jurul dumneavoastra rontaie ceva? Nici o problema! Comerciantii, ingeniosi, au gasit solutia si pentru aceasta categorie de oameni. Snacks-urile sunt produse bazate fie pe cartofi prajiti (chipsuri) cu un continut mare de grasimi vegetale in care au fost prajiti. Datorita cantitatii de sare si arome artificiale, nu ne putem opri sa rontaim doar un chips. 100 de grame de chips-uri pot aduce in dieta, dintr-un foc peste 500 de calorii. Un adevarat dezastru! Pe langa chipsuri, comerciantii ne ispitesc cu tot felul de alte snacks-uri derivate din faina, unele dintre ele atat de artificiale, incat nici nu mai stii ce contin. Ne putem da seama cu usurinta, insa de continutul de grasime pentru ca mainile raman unsuroase dupa consumarea unei cantitati destul de mici. Chiar si "banalele" felii de paine uscata foarte subtiri vandute ca snacks-uri au un continut mare de grasimi. Floricelele de porumb prajite in unt sau in ulei de floarea soarelui consumate cum nu se poate mai prost si, anume, in timpul privitului la televizor sau la cinematograf aduc in dieta nici mai mult, nici mai putin de 350 calorii pentru 100 de grame! Dulciurile si lactatele Cine nu ravneste din cand in cand dupa o ciocolata? Sau poate chiar o cutie de bomboane! Atentie insa, ciocolata simpla ofera peste 500 de calorii pentru 100 de grame (adica o ciocolata normala). Daca se mai adauga in compozitie si nuci, alune (care contin grasimi nesaturate) o ciocolata poate ajunge la aproape 600 de calorii! In aceasta categorie intra si bomboanele, care, e drept, au un continut mai mic de grasime, in functie de adaosurile care s-au efectuat in cursul prepararii. Inghetata, preparata din smantana, la care se mai adauga si ca topping frisca si ciocolata pot contine pentru o portie de aproximativ 100 g 28 g de grasime si peste 500 de calorii! Lactatele simple s-au folosit la prepararea alimentelor, au un continut apreciabil de grasimi. Laptele integral nu este recomandat nici chiar pentru o dieta normala. Dintre branzeturi, cele care contin cel mai mare procent de grasimi sunt cascavalurile si branzeturile de oaie si bivolita maturate. Carnea si mezelurile Carnea de porc, este de departe, cea care contine cea mai mare cantitate de grasime. Aceasta in functie de zona anatomica de provenienta are un continut mare de grasime saturata. Untura obtinuta prin topirea tesuturilor grase are un continut caloric impresionant: 630 de calorii si este adesea inclusa in pregatirea diverselor alimente (prajirea cartofilor sau a carnii, prepararea cornuletelor). Nu trebuie uitat faptul ca in carnea de porc se gaseste cea mai mare cantitate de colestorol care va fi imposibil de metabolizat in intregime si va sta la baza constituirii fenomenelor aterogene (placa aterosclerotica incriminata in aparitia infarctului). Creierul, desi contine o cantitate destul de mare de grasime are, totusi un aport caloric modest in comparatie cu ceafa de porc (128 fata de 350 calorii). Pestele, din ce in ce mai mediatizat pentru continutul de acizi grasi omega 3, despre care se stie ca scad nivelul LDL colesterolului din sange, are pe langa acesti acizi grasi si grasimi saturate. In ciuda acestui fapt, beneficiul consumului de peste nu trebuie neglijat, insa ar fi bine sa tinem cont de aportul de grasimi in alimentatie in cazul unei mese compuse din peste gras, pentru a reduce grasimile de alta natura, din alte surse alimentare. Puiul, recomandat, pentru majoritatea curelor de slabire datorita carnii slabe, are totusi parti in care este depozitata grasimea (sub piele). Acesta grasime contine acizi grasi saturati si o cantitate apreciabila de colesterol. Se recomanda inlaturarea pielitelor de gaina sau alta pasare, inclusiv la prepararea supelor folosite in dieta pentru slabit. Dintre mezeluri, cele uscate contin cel mai mare procent de grasimi, dar nu sunt de neglijat nici cele proaspete, cele cu adaos de slanina, mai ales toba, leber, carnati, parizer. Alte categorii de alimente despre care ar trebui sa stim ca au un continut apreciabil de grasimi sunt supele si ciorbele. Acestea, in functie de carnea din care sunt preparate, precum si de adaosul de uleiuri vegetale, au un aport caloric apreciabil. Am putea oare sa eliminam complet din dieta aceste grasimi? Nici nu ar fi sanatos. Grasimile intra in compozitia membranelor celulare, ajuta la buna functionare a sistemului nervos si asigura si alte functii in organismul nostru. Ele sunt parte integranta din noi, iar eliminarea lor completa din dieta, pe langa faptul ca nu ar fi posibila, nu ar aduce nici beneficii, din contra, ar priva organismul de vitaminele liposolubile si de acizii grasi esentiali. Solutia este insa o dieta echilibrata in care sa se pastreze un aport suficient de grasimi saturate si nesaturate. In definitiv nu grasimile sunt cele care ne ingrasa cel mai mult, cum s-ar putea crede ci glucidele rafinate. Iar cand acesea se asociaza intre ele si cu obiceiuri vicioase (lipsa de activitate fizica), atunci se cumuleaza factorii care predispun la cresterea in greutate. Solutia: o dieta cat mai bogata in fructe si zarzavaturi, dar si proteine din carne slaba, precum si acizi grasi nesaturati, toate acestea combinate cu o activitate fizica suficienta pentru a arde caloriile in exces. Un articol de Dr. Razvan Constantinescu Sursa: slabsaugras.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Noiembrie 2006
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.