Setari Cookie-uri

Chirurgul plastician Cristian Nitescu: Interventiile estetice reusite creeaza un fizic armonios, fara exagerari de nici un fel

"Chirurgia estetica este solutia pentru multe nemultumiri legate de propria persoana dar nu are rolul de a copia trasaturile unei vedete"

Doctorul Cristian Nitescu este unul dintre cei mai reputati chirurgi plastici din Romania si a primit numeroase distintii ca recunoastere a muncii sale. Interventiile estetice sunt inca un subiect delicat, de multe ori, insa noi am incercat, alaturi de dumnealui sa patrundem putin in aceasta lume a frumusetii si a armoniei.

De altfel, acesta este principiul dupa care se ghideaza medicul. Scopul unei operatii estetice este imbunatatirea perceptiei de sine, insa scopul final fiind o imagine naturala, fara semne vizibile si exagerari inutile.

dr cristian nitescu

1. Care este cel mai solicitat tip de interventie estetica?

Marirea sanilor cu implanturi siliconice este la ora actuala cea mai solicitata interventie chirurgicala, urmata foarte indeaproape de rinoplastie si liposuctie.

2. Care sunt riscurile la care trebuie sa ne asteptam in timpul acestor proceduri?

Orice procedura medicala sau chirurgicala implica si riscuri. Generic, ele nu difera foarte mult in cazul interventiilor de chirurgie estetica, fata de cele din alte specialitati. Astfel pot aparea hematoame, echimoze, adica vanatai, durere locala sau infectii.

Citește și:

3. Ce trebuie sa faca o pacienta inainte de operatie si in ce consta ingrijirea sau tratamentul postoperator?

Preoperator orice pacienta trebuie sa evite administrarea de medicamente antiinflamatorii (AINS, ex aspirina), sa renunte la fumat sau sa diminueze numarul de tigari/zi, sa intrerupa tratamentele contraceptive si sa anunte medicul estetician legat de orice probleme de sanatate, precum si de alte terapii urmate.

De asemenea va efectua o serie de analize de sange si posibil si alte teste, daca e necesar (de ex. Radiografie – pentru deviatia de sept).

Postoperator exista o perioada de convalescenta ce variaza ca durata atat in functie de tipul de interventie efectuat, cat si de organismul fiecaruia. In aceasta perioada pacientii trebuie sa respecte restrictiile si recomandarile medicului chirurg plastician pentru rezultate optime- de ex. de repaus, de a purta anumite garmenturi (bustiera, burtiera, etc), de a nu se expune la soare.

Citește și:

4. Ce anume le influenteaza pe femei sa apeleze la priceperea unui medic plastician?

Societatea din prezent este din ce in ce mai centrata pe ideea de frumusete si tinerete, astfel ca majoritatea femeilor care se prezinta la consultatii tind spre perfectiune, isi doresc sa se apropie de un ideal, sa intinereasca si sa se afirme pe plan personal si socio-profesional. Multe persoane au insa si anumite mici complexe legate de aspecte ale fizicului lor, toate motivele enumerate mai sus fiind determinante in optarea pentru interventii chirurgicale.

5.In ce masura influenteaza stereotipurile de frumusete promovate de mass-media imaginea femeilor asupra propriilor corpuri?

Media are o putere fantastica asupra creierului uman, dar cu si mai mare preponderenta asupra adolescentelor si a tinerelor, care ar face orice ca sa arate ca celebritatea x sau topmodelul y. Eu sunt de parere ca fiecare trebuie sa se bucure de corpul propriu si sa se simta bine cu sine insusi.

Citește și:

Chirurgia estetica este solutia pentru multe nemultumiri legate de propria persoana, dar nu are rolul de a copia trasaturile unei vedete, ci prin utilizarea proportiilor „de aur”, trebuie sa faca pe fiecare sa arate cat mai bine posibil, modificarile efectuate fiind in perfecta armonie cu restul caracteristicilor individului.

6. Care sunt situatiile in care un medic refuza o interventie estetica asupra unei paciente?

In general se refuza efectuarea de interventii la pacienti cu afectiuni psihice sau probleme psihologice, pana dupa stabilizarea starii psiho-emotionale a acestora si obtinerea unui aviz psihic/psihologic favorabil. De asemeanea, se refuza efectuarea de ineterventii estetice la paciente cu asteptari nerealiste sau cu idei preconcepute.

7. Tulburarea dismorfica corporala este o realitate sau un mit prost inteles?

Tulburarea dismorfica corporala nu este nicidecum un mit, ci o afectiune psihica, cat se poate de reala, in care pacientul sufera o adevarata drama interioara: nu numai ca este nemultumit de aspectul sau fizic, ci isi cauta constant defecte fizice sau exagereaza micile imperfectiuni existente, toate acestea ducand la scaderea calitatii vietii si la dezvoltarea altor patologii psiho-emotionale inrudite.

Citește și:

8. Care sunt, in medie, costurile unei interventii estetice, inclusiv in ceea ce priveste tratamentul post-operator?

Preturile variaza foarte mult de la o interventie la alta, fiind incluse si o mare parte din costurile postoperatorii – spitalizare, medicatie intraspitaliceasca, control postoperator.

9. Ce tipuri de interventii estetice necesita retusari chirurgicale de-a lungul timpului?


Exista cazuri complexe, la care nu se pot obtine rezultate extraordinare de la prima interventie. De exemplu, in cazul unei persoane cu sani foarte mari, cu multa piele in exces, la o reductie mamara, exista posibilitatea sa fie necesare mici interventii ulterioare pentru simetrizarea perfecta a sanilor, dar doar daca pacienta isi doreste acest lucru.

De asemenea la interventiile de tip liposuctie sau abdominoplastie, la persoane ce sufera interventii chirurgicale de inel gastric si pierd foarte mult in greutate ramanand cu un exces important de piele, este posibil ca sa nu se poata obtine rezultatele cele mai bune dupa prima interventie, necesitand tot asa mici retusuri ulterioare.

Citește și:

Exista si persoane care cicatrizeaza deficitar din considerente genetice, acestea fiind candidate pentru proceduri adjuvante si tentative de retus al cicatricilor inestetice.

10. Cate feluri de implanturi mamare exista si care sunt cele mai notabile diferente dintre acestea?

Implanturile mamare cuprind o varietate larga de tipuri: cu invelis neted sau texturat, sunt rotunde sau anatomice –in forma de lacrima-, sunt umplute cu gel siliconic de vascozitati diferite sau au camere ce pot fi umplute cu ser fiziologic, pentru anumite cazuri de reconstructie mamara.

In plus exista o gama atat de larga de dimensiuni si proiectii, precum si cateva firme producatoare importante. Nu putem face o comparatie propriu zisa intre ele, deoarece fiecare tip existent a fost practic dezvoltat pentru a corespunde unui scop, nevoilor unor pacienti. Cheia este ca pentru fiecare persoana sa se aleaga implantul potrivit ei – nu numai din punct de vedere al dimensiunilor, ci si ca forma, structura si textura.

Citește și:

11. Care este cea mai notabila operatie pe care ati efectuat-o si in ce a constat aceasta?

Pentru mine fiecare operatie reusita, la care pacientul pleaca multumit este foarte importanta, iar cea mai mare satisfactie o am cand mi se intampla sa ma caute pentru alte interventii pacienti pe care i-am operat in urma cu 10-15 ani spunandu-mi ca au incredere in mine si vor sa ii operez tot eu.

Vizionare placuta


Kudika
10 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.