Setari Cookie-uri

Grija fata de dantura - primul pas catre un zambet de invidiat

De prea multe ori oamenii sunt determinati sa isi faca programare la stomatolog ca urmare a unor dureri mari ale dintilor sau atunci cand o anumita problema se acutizeaza brusc. Insa in stomatologie, ca de altfel in orice alta ramura a medicinei, este mult mai indicat si mai usor sa previi decat sa tratezi.

Un articol realizat de Dr Claudiu Lupascu, medic stomatolog LLL Dental

Dar societatea in care traim a evoluat mult, iar oamenii sunt din ce in ce mai bine informati. De aceea consideram ca este timpul ca vizita la stomatolog sa nu mai fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti, ci, din contra, sa se transforme intr-o experienta placuta. Iar preventia (sau profilaxia) este cuvantul cheie.

De ce sunt atat de importante preventia si grija fata de dantura? Pentru ca si cele mai mici probleme pe care le-ati putea avea pot fi depistate la controalele de rutina si se pot rezolva rapid, cu minim de durere si efort financiar din partea dumneavoastra. In caz contrar, daca probleme sunt lasate sa evolueze, se pot agrava si pot duce pana la pierderea dintilor, situatie care se poate remedia cu cheltuieli mult mai mari de timp, bani si efort.

Citește și:

Foto interior si prima pagina: Augustino, Shutterstock

In cadrul preventiei, in cabinetul stomatologic se realizeaza: detartraj manual si cu ultrasunete, fluorizare dentara, sigilarea santurilor si fosetelor, precum si pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de varsta si nevoi stomatologice.

Cand vine vorba de preventia stomatologica insa, totul incepe acasa la fiecare dintre noi, cu o metoda corecta de periaj si cu folosirea metodelor auxiliare de igienizare a cavitatii bucale (periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal).

Periajul corect, complet si eficient - pentru a se indeparta placa bacteriana si resturile alimentare de pe dinti, este recomandat ca periajul dintilor sa se faca de cel putin doua ori pe zi. Este indicata folosirea a doua periute - una pentru periajul de seara si una pentru cel de dimineata. Periajul de baza este cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi pe durata somnului cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar. La noi in cabinet, la controalele de rutina, fiecare pacient primeste indicatii cu privire la tehnica de periaj optima, in functie de situatia stomatologica pe care o are.

Citește și:

Lucrurilor pe care le putem face acasa din perspectiva preventiei dentare, li se adauga controalele si detartrajele periodice, care ar trebui sa fie o regula pentru orice pacient, fie el chiar perfect sanatos din punct de vedere stomatologic. Recomandam pacientilor sanatosi vizite la sase luni pentru control si detartraj, intrucat tartrul este o problema cu care ne confruntam toti, chiar daca periajul este corect efectuat. Iar tartrul este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale.

Detartrajul se poate efectua cu ultrasunete, poate fi completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional.

Prin fluorizarea dintilor, acestia primesc un plus de protectie impotriva cariei dentare, iar sigilarea dintilor, parte importanta a stomatologiei preventive, preintampina aparitia cariilor pe molari si premolari prin aplicarea unei rasini lichide de-a lungul suprafetei masticatorii a acestor dinti, astfel incat sa umple lacasurile si adanciturile existente. Rezultatul este ca resturile alimentare si placa bacteriana nu mai pot patrunde in santurile si fosetele molarilor sau premolarilor. Aceasta procedura necesita verificare la sase luni si inlocuire periodica si, sub nicio forma, nu inlocuieste un periaj dentar corect.

Citește și:

Concluzionand, totul incepe la noi acasa - printr-un periaj corect si efectuat cu rigoare si eficienta - si se continua cu vizite periodice “de curtoazie” in cabinetul stomatologic, unde medicul va va recomanda acele manopere de preventie care vi se potrivesc cel mai bine.

Aveti grija preventiv de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.