Setari Cookie-uri

Ce inseamna o femeie frumoasa?

"Sa lasam femeile frumoase barbatilor fara imaginatie"- Marcel Proust

Frumusetea feminina poate fi surprinzatoare sau controversata. Multi s-au intrebat de ce zambetul Mona Lisei a cucerit o lume intreaga sau cum a reusit Cleopatra sa atraga cei mai puternici barbati ai vremii. Barbra Streisand nu este deloc o frumusete clasica, dar barbatii din viata ei zdrobeau inimile a numeroase admiratoare. Exemplele sunt numeroase: Sophia Loren are gura prea mare, Greta Garbo avea trasaturi reci si ascutite, Jennifer Aniston este departe de a fi rapitoare, Uma Thurman este considerata stearsa si cu toate acestea fiecare a interpretat cu succes macar un rol de femeie fatala.

Revistele de scandal isi propun uneori sa demitizeze frumusetea, infatisand femeile de top nemachiate, iesind cu parul nearanjat de la coafor, imbracate casual, in posturi considerate degradante, ca si cum frumusetea ar trebui sa fie intr-un singur fel, simpla si pe intelesul tuturor. Are nasul mai mare decat se credea, are celulita si o ascunde cu atentie, daca nu se fardeaza, tenul arata obosit sau imbatranit, s-a strambat si deja a pierdut farmecul personal, are fundul prea jos sau a facut burta si nu mai este cea de odinioara. Frumusetea devine, din acest punct de vedere, o calitate contrafacuta, o marfa ambalata atragator, dar lipsita de substanta. Ajungem sa credem ca apreciem, de fapt, reclama, industria cosmeticelor, lumina reflectoarelor, intreg arsenalul de fabricat iluzii. Sa fie adevarat ca nu exista femeie urata, ci doar neingrijita?

Ce inseamna pana la urma o femeie frumoasa? Este ea un concept relativ sau un model ideal? Este etern sau supus modei si tendintelor? Sunt Marilyn Monroe sau Pamela Anderson preferatele barbatilor? Si daca frumusetea este o chestiune de gust, cine are curajul sa decida cine este cea mai frumoasa femeie din lume?


Un articol de Mihalache Gabriela

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.