Este primavara si in curand ne vom putea bucura din belsug de prospetimea plantelor dar si de multitudinea vitaminelor pe care acestea le contin. De aceea ne-am gandit sa va prezentam cateva dintre plantele care se pot consuma in mod deosebit primavara si proprietetile lor curative.

Leurda, sanatate curata pentru organism

Spanacul si macrisul

Aceste plante sunt foarte bogate in vitamine si saruri minerale, fier si clorofila. Sunt recomandate persoanelor care au probleme cu ficatul sau stomacul, dar si persoanelor anemice. Cei care sufera de reumatism sau guta ar trebui sa fie insa precauti, deoarece acidul pe care aceste plante il contin ii poate afecta.

Sunt excelente pentru sistemul imunitar, au proprietati curative si tonifiante, stimuleaza cresterea motiv pentru care li se recomanda adolescentilor in perioada de crestere, favorizeaza eliminarea toxinelor si stimuleaza activitatea inimii.

Urzica

Urzica are un continut bogat in vitaminele A, B2, C si K, saruri minerale, aminoacizi sau substante proteice. datorita continutului de fier si sulf, este recomandata in tratarea anemiilor. Urzica activeaza circulatia sanguina, remineralizeaza organismul, echilibreaza sistemul imunitar, opreste hemoragiile, calmeaza starile nervoase si combate hemoroizii. Ceaiul de frunze de urzica este recomandat in tratamentul bronsitei iar radacina se foloseste in cosmetica impotriva seboreei, pentru intarirea radacinii parului sau pentru combaterea matretii.

Papadia

Desi nu este foarte “populara”, de la papadie se folosesc atat frunzele cat si radacina. Se consuma radacina taiata rondele si pregatita la cuptor, sucul de radacina proaspata, supa sau ceai si salata de frunze proaspete. Papadia este un excelent depurativ, elimina toxinele din organism si este recomandata in tratamentul obezitatii consumata sub forma de ceai. Este eficienta si in tratarea reumatismului, bolile ficatului sau celulita.

Telina

Este o leguma foarte valoroasa care contine vitaminele A, B, C si diferite saruri minerale. Se prepara in diferite feluri: taiata felii si fiarta cu ceapa tocata si bulion, cu maioneza rasa cruda, amestecata cu branza sau cu cruditati. Cele mai mari virtuti le are radacina desi tulpina este foarte aromata si gustoasa.

Secretele ceaiului de urzica
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: