Daca am considerat ca pierderea parului o problema specifica barbatilor, ne-am inselat! Statisticile ne arata ca numai in Statele Unite 40 milioane dintre barbati si 21 de milioane dintre femei sufera de aceasta grava problema. Caderea parului este ceva cu care se confrunta atat barbatii, cat si femeile, batrani sau tineri.

In jur de 100 de fire de par sunt pierdute zilnic, in conditiile in care scalpul contine 100 000 de fire.

Viata unui fir de par este de 4 ani si jumatate, timp in care creste 1cm/luna. In cel de-al cincilea an el cade si este inlocuit in 6 luni de alt fir.

Calvitia genetica este cauzata de incapacitatea organismului de a produce par ce trebuie inlocuit. Atat femeile, cat si barbatii pierd din grosimea parului pe masura ce inainteaza in varsta.

Caderea parului poate imbraca mai multe forme si in functie de acestea poate avea la baza urmatoarele cauze, determinate de inaintarea in varsta, testosteron, ereditate, agresiuni mecanice sau probleme de sanatate :

- Alopecia androgina – forma obisnuita de cadere a parului, intalnita in special la barbati

- Alopecia traumatica – urmare a smulgerii parului din scalp

Ex: ticuri de smulgere a parului, arsuri, accidente, samponarea excesiva. Totodata, o ingrijire improprie a parului poate fi o cauza a caderii lui, prinderea prea stransa cu elastice, tratamentele folosite in permanentarea parului.

- Alopecia cauzata de medicamentatie sau boala. Atat caderea parului cauzata de medicatie, cat si cea care are la baza boala inceteaza cand tratamentul este intrerupt sau boala este vindecata.

Ex: chimoterapia, lupus, terapie prin radiatii, schimbari hormonale, febra, stress, anumite boli infectioase precum sifilisul, tumoarea ovarelor sau glandelor adrenale, tinea capitis (infectie produsa de o ciuperca), fibroza (procesul de intarire a fibrelor tesutului din jurul radacinii, care nu se mai alimenteaza, generand caderea parului)

Dihidrotestosteron (DHT), un derivat al hormonului masculin testosteron distruge foliculele parului.

- Alopecia areata – cadere reversibila a parului. Spre exemplu, pierderea parului cauzata de nastere sau menopauza este oprita si parul se regenereaza la 6 luni pana la 2 ani. Totodata, te poti confrunta cu caderea parului si la 3-4 luni dupa o interventie chirigicala, atat datorita acesteia cat si din cauza stress-ului post-operatoriu.

Caderea parului variaza si in functie de rasa, astfel:

- caderea parului este intalnita mai des la rasa galbena decat cea alba
- rasa neagra este de 4 ori mai putin predispusa la caderea parului decat rasa alba

Remedii :

La un consult, doctorul te va intreba despre dieta sau medicamentatie, daca ai suferit de curand de vreo boala, despre ciclul menstrual, sarcini, menopauza sau intrebari legate de cum ti-ai ingrijit parului. In anumite cazuri poti fi supusa la anumite examinarii ale sangelui sau biopsii ale scalpului.

- tinea capitis se recomanda a fi tratata prin medicamentatie interna
- alopecia aerata se poate trata prin injectii cu steroizi sau tratament UV
- foloseste produse special destinate tratamentului impotriva caderii parului la femei. Spre exemplu, in farmacii gasiti tratamentul Dercos Aminexil SP94 de la Vichy care actioneaza la radacina pentru a ancora mai solid firul de par in piele si furnizeaza energie si materiale de constructie obtinandu-se o fibra capilara densa, groasa si rezistenta. Tratamentul este imbogatit cu un complex de vitamine PP si B6, pentru a revitaliza firele de par.
- transplantul de par se realizeaza prin transferul parului dintr-o parte unde exista par in alta, efectul fiind de cele mai multe ori permanent
- mare atentie la medicamente : anticoagulantele, cele folosite in tratarea gutei, anticonceptionalele, antidepresivele sau excesul de vitamina A


  • Kudika

    20 de cuvinte de încurajare pentru inima ta în timpurile grele. Ai...

  • Kudika

    5 Lecții de viață pe care le învățăm prea târziu și care ar face o...

  • Kudika

    Motivul pentru care fiul adoptiv al Luminiței Anghel a dispărut din...

  • Kudika

    FAZELE LUNII ȘI INFLUENȚA SELENICĂ DIVINĂ ASUPRA DESTINULUI NOSTRU

  • Kudika

    Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf sunt în continuare...

  • Kudika

    Colorare fara par deteriorat? Acum este posibil cu tehnologia...