Setari Cookie-uri

Cum luptam cu transpiratia?

Una dintre cele mai mari probleme care apar odata cu ivirea primelor raze puternice din anotimpul cald este legata de transpiratia in exces. Aceasta problema devine cu adevarat suparatoare si jenanta daca este insotita de miros neplacut.

Una dintre cele mai mari probleme care apar odata cu ivirea primelor raze puternice din anotimpul cald este legata de transpiratia in exces. Aceasta problema devine cu adevarat suparatoare si jenanta daca este insotita de miros neplacut.

Ce este transpiratia?

Anumiti factori precum caldura, activitatea fizica, stresul, emotiile sau febra determina cresterea temperaturii corpului. Transpiratia apare ca o metoda impusa de creier pentru a aduce temperatura organismului la un nivel constant (37 grade Celsius).

Aceasta metoda poarta numele de termoreglare si, desi este o senzatie destul de neplacuta, ne ajuta sa supravietuim in situatiile de criza.

Tipuri de transpiratie

Transpiratia poate fi produsa atat de glandele ecrine, cat si de glandele apocrine.

Glandele sudoripare ecrine se gasesc pe toata suprafata pielii. In zona palmelor, a talpilor si a axilelor exista un numar mai mare de glande ecrine decat in celelalte parti ale corpului.

Orificiile de secretie poarta denumirea de pori. Glandele ecrine nu au legatura cu orificiile firelor de par. Acestea produc transpiratie apoasa, incolora si care nu miroase deoarece este formata din 99% apa, si 1% substante solubile (sarea, uree si acid lactic).

Glandele sudoripare apocrine sunt situate in zona axilelor, a organelor genitale,a mameloanelor si in jurul anusului . Orificiile de secretie ale acestor glande sunt aceleasi cu cele ale firelor de par din zonele mentionate.

Transpiratia produsa de acest tip de glande este putin vascoasa si are un miros neplacut deoarece secretia este eliminata odata cu sarurile minerale si toxinele din corp.

Metode pentru prevenirea transpiratiei


1. Metode obisnuite

Dusul scotian este o metoda destul de des intalnita si foarte usor de realizat. Este indicat ca acesta sa fie facut dupa un dus obisnuit si presupune alternarea jetului de apa calda cu cel de apa rece timp de cateva minute. Aceasta metoda nu doar te racoreste, ci te si relaxeaza.

Este indicat ca in perioada verii sa purtam haine cat mai lejere, din materiale subtiri si deschise la culoare. Rochitele sunt ideale pentru anotimpul cald, la fel ca si fustele, pantalonii scurti sau bluzele largute.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Iunie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.