Setari Cookie-uri

Anorexia sau cum am invatat sa ma controlez si sa controlez

In anorexie, gandurile disfunctionale pot fi cauzate de catre cele care sunt slabe, sunt mai apreciate de sefi'', slabutele isi gasesc mai usor parteneri''. Intr-un cuvant: "daca sunt slaba atunci sunt apreciata, deci valorez". In realitate nu s-a gasit inca o corelatie semnificativa intre nivelul de inteligeta sau nivelul de competenta, nivelul de erotism (ori altele invocate asociate tulburarii) si faptul de a fi slab din punct de vedere ponderal.

In acest fel, efectele se derureaza in doua directii: pe de-o parte copilul obrserva ca prin refuzul meselor obtine controlul asupra corpului care se extinde mai tarziu si asupra altor arii de viata, controlul devenind atitudine permanenta, iar a doua directie este beneficiul secundar din refuzul mesei prin captarea atentiei parintilor. Ei devin ingrijorati de sanatatea copilului, fac investigatii medicale, etc. In acest fel, atentia lor este comutata pe ''nu vrea sa manance, este bolnav'' fata de ''nu vrea sa invete, nu vrea sa asculte, nu face suficient''.

Alte tulborari posibile asociate: cel mai frecvent anorexia se asociaza cu anxietate, fobii, si personalitate de tip obsesiv-compulsiv

Avantajele tulburarii: controlul propriilor senzatii si emotii, canalizarea energiei catre perfectionism, competitivitate. Afirmarea de sine in competitie cu barbatii, promovarea ideilor feministe si egalitatii dintre sexe, creaind o imagine androgina despre ele.

Dezavantaje: a fi slab nu inseamna a fi si sanatos. Ignorarea foamei ca mecanism natural de alerta, duce la ca scaderea aportului de substante (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine) esentiale functionarii optime a corpului si creierului. In timp, aceste lipsuri se vor manifesta in caderea parului, subtierea ungiilor si pielii, aparitia de riduri premature, deshidratarea pielii, fragilitatea oaselor, muschilor, sistemului sangvin. Organele isi diminueaza activitatea, sistemul endocrin isi reduce productia de hormoni, menstruatia se diminueaza, apoi se rareste in frecventa pana la disparitia completa, organismul incepe sa consume din tesuturi pentru supravietuire, pofta de mancare se reduce pana la inhibare totala si imposibilitatea de a mai ingera, digera, asimila nici alimente fluide, ducand in final la moarte.

Tratamentul se face in spital, prin perfuzare in prima faza apoi printr-un program de ingestie a unor cantitati mici de alimente lichide, combinat cu psihoterapie.


Autor: Mihaela Sindie-Weidinger

Sursa: Psiholife.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.