Setari Cookie-uri

De ce este bine sa alegi produse pentru ingrijirea pielii care sa fie prietenoase pentru fertilitate

Cum sa ai mai multa grija de pielea ta!

Atunci cand vorbim despre fertilitate,ceea ce aplicam pe corp este la fel de important ca ceea ce mancam. Iata 5 motive pentru care este important sa alegem produse lipsite de orice urma de toxicitate, “comestibile” (adica suficient de sigure pentru a fi mancate), pentru a fi constienta de ceea ce pui pe pielea ta, daca vrei sa iti maximizezi sansele de a ramane insarcinata.

ingrjire corp

Foto: Valua Vitaly, Shutterstock

1. Peste 60% din ingredientele aplicate pe piele se absorb

Pielea este cel mai mare organ pe care il avem si este, totodata, permeabil. Asta inseamna ca orice se aplica pe piele nu ramane doar la suprafata, ci penetreaza epiderma pana la nivelul dermului, care este bogat vascularizat si unde toxinele prezente in unele produse patrund in torentul sanguin si pot produce dezechilibre hormonale, scaderea imunitatii, alergii/intolerante ori intoxicatii.

Citește și:

2. Bebelusii absorb ce pui pe pielea ta in timpul sarcinii

Daca organismul tau absoarbe ingredientele aplicate pe piele, prin urmare si fatul este supus aceluiasi risc. Exista studii care au aratat substantele chimice gasite de rutina in cordonul ombilical. La o prima analiza din sangele cordonului ombilical al nou-nascutilor, din 400 substante chimice cautate s-au identificat 287. Dintre acestea 287, 217 sunt neurotoxine si 208 pot cauza malformatii congenitale si intarzieri ale cresterii si dezvoltarii. Din aceste toxine fac parte BPA si parfumurile sintetice folosite in anumite creme, lotiuni si alte produse de ingrijire a pielii.

3. Toxinele aflate in produsele de ingrijire a pielii pot cauza infertilitate

Unul dintre ingredientele cel mai des intalnite in produsele de ingrijire a pielii este PFC (sau chimicalele perfluorinate). Contactul cu PFC a fost asociat cu infertilitatea. Femeile care prezinta un nivel peste normal a PFC au un risc de infertilitate crescut cu 60-154% fata de femeile cu niveluri normale ale aceluiasi compus. Si fertilitatea masculina este afectata de PFC, scazand volumul si calitatea spermei, precum si motilitatea spermatozoizilor.

Citește și:

4. Chimicalele din produsele de ingrijire a pielii sunt perturbatori endocrini

Unul din principalele motive pentru care toxinele aflate in produsele de ingrijire a pielii pot cauza infertilitate este acela ca imita hormonii naturali, perturband sistemul endocrin. Multe astfel de substante sunt numite “xeroestrogeni” intrucat au capacitatea de a satura receptorii pentru estrogen prezenti la nivel celular si cauzeaza astfel dezechilibre hormonale. Parabenii sunt xeroestrogeni ce se gasesc in unele produse uzuale de ingrijire a pielii, cum ar fi sampoane, deodorante, sapunuri, geluri de dus si creme. Acestia sunt liposolubili, ceea ce inseamna ca se pot stoca in organism.

Ftalatii, alti compusi perturbatori endocrini, sunt folositi ca agenti emulsifianti si se gasesc cel mai frecvent in produsele lichide de ingrijire corporala, cum ar fi geluri de dus, sapunuri lichide, sampoane, parfumuri. 4-Methylbenzylidene (4-MBC) se gaseste in produsele de protectie solara, care protejeaza impotriva radiatiilor UV. Specialistii au demonstrat prin studii ca si acesti compusi actioneaza ca xeroestrogeni. Petrochimicalele se gasesc in produse de ingrijire a pielii sub denumiri ca polyethylene, polyethylene glycol, polyoxyethylene, oxynol, PEG, myreth, oleth, lauret si ceteareth si au fost asociate cu avortul spontan.

Citește și:

5. Produsele naturale de ingrijire a pielii hranesc pielea si o regenereaza

Pielea radiaza de sanatate si emana vitalitate atunci cand absoarbe nutrientii si energia subtila ce provin din produse de ingrijire hranitoare si lipsite de toxine. Cel mai bun mod de a analiza lista de ingrediente de pe fiecare produs cosmetic este sa cititi fiecare ingredient si sa hotarati daca este ceva ce v-ar putea tenta sa-l consumati. Produsele de ingrijire a pielii ar trebui sa fie la fel de “curate” pe cat este si mancarea de zi cu zi. Daca putem urma regula “frumusetii comestibile” in ceea ce priveste ingrijirea corporala, ne asiguram ca atat organismul propriu, cat si al copiilor nostri, au parte de nutrienti de calitate, lipsiti de toxine, care hranesc atat in interior, cat si in exterior.

Foto prima pagina: BigLike Images, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Septembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.