Setari Cookie-uri

Comunicare transactionala

Comunicarea transactionala este un complex de mesaje care cuprinde nu numai intelesul verbal, ci si schimbul permanent de atitudini fata de mesaj, adica o implicare a interlocutorilor prin tot ceea ce poate avea semnificatie pentru ei.

Mai mult decat atat, trecutul poate afecta discutia ta, chiar daca ai de-a face cu un necunoscut. Chiar daca nu l-ai mai intalnit, necunoscutul iti spune multe: ca arata ca un contabil; ca seamana cu bunicul tau; ca pare grabit; ca nu intelege prea bine despre ce e vorba etc. Toate acestea nu sunt spuse, ci se deduc din experienta ta anterioara cu alte persoane. Viitorul, chiar daca se ascunde in spatele unei discutii cu un necunoscut, este si el determinant pentru comunicare: ai vrea ca intalnirea cu aceasta fata frumoasa sa se repete, de aceea ii vei spune: Mai vino pe la noi cind vrei tu... Prezentul insa poate fi manifest chiar in mai multe straturi; in cazul magazinului de tricouri: vreau sa aflu unde este magazinul, dar ma doare maseaua si nu pot sta prea mult timp sa ascult...

De cele mai multe ori, noi credem ca suntem cei care se supara pentru ce spun ceilalti; in realitate, ceilalti pot spune ceea ce spun ca o reactie la ceea ce spuseseram noi anul trecut, la ceea ce vad la noi, la ceea ce stiu despre noi sau la ceea ce se asteapta de la noi.

Al treilea principiu: cei care comunica joaca roluri. Rolurile sunt ipostaze pe care le repetam pentru ca asa ne-am obisnuit, pentru ca asa credem ca ne sta mai bine, pentru ca asa trebuie, pentru ca nu se poate altfel etc. De exemplu, cand vorbeste cu doctorul care-l trateaza, un director capata dintr-o data un ton supus, iar mesajul lui este plin de respect, de solicitudine - ceea ce nu pare sa aminteasca de severitatea si aroganta pe care o arata la serviciu. Aceasta se intampla pentru ca directorul joaca acum rolul pacientului, care este considerat (de altfel gresit) ca fiind dator sa manifeste fata de doctor respect si supunere. Mergand acasa, directorul nostru poate sa capete un ton mieunat, folosind diminutive si onomatopee caraghioase cand descrie problema sa de sanatate pentru sotia lui, fata de care el joaca rolul unui baietel bolnavicios.

Spune-mi ce rol joci ca sa-ti spun ce vei spune...Aceste aspecte ne pot fi de un real folos cand vrem sa facem predictii asupra a ceea ce va spune cineva. Este suficient sa deducem care este rolul pe care-l joaca acea persoana intr-o anume situatie sau fata de o anume persoana, ca sa putem intui cam ce ton va avea, ce cuvinte va folosi, ce concesii va face, cat de mult se va hazarda etc. Este un truc adesea folosit de catre profesionistii din media, spionaj, publicitate etc. Nu va amintesc aici decat sensibila schimbare de atitudine si de mesaj pe care un parlamentar o poate manifesta in fata unei ziariste dragute; intrand in rolul masculului valabil, el scoate pieptul in fata, se infige bine pe picioare si este dispus sa dea mult mai multe detalii decat ar oferi unui reporter varstnic; ba mai mult, parlamentarul va fi predispus la a spune ceva personal la adresa ziaristei dragute...
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.