Setari Cookie-uri

Comunicare transactionala

Comunicarea transactionala este un complex de mesaje care cuprinde nu numai intelesul verbal, ci si schimbul permanent de atitudini fata de mesaj, adica o implicare a interlocutorilor prin tot ceea ce poate avea semnificatie pentru ei.

Rol, comunicare si punct de vedere. Lucrurile sunt si mai complicate decat atat: rolul pe care tu il joci poate fi perceput diferit de diferitele persoane cu care ai de a face. Desi rolul este de regula o conventie (un doctor este o persoana in halat alb, cu un stetoscop de gat, aspect ingrijit, limbaj doct), o persoana poate avea motivele ei de a percepe diferit rolul jucat de cineva.

De exemplu, un alt doctor ar putea avea o alta atitudine fata de un doctor decat atitudinea pe care o are un sofer. De aceea, comunicarea intre doi doctori va fi diferita de comunicarea dintre un doctor si un sofer. Ceea ce pare insa cel mai putin cunoscut, este faptul ca in interiorul doctorului se poate ascunde fie un doctor, fie un sofer, iar aceste doua instante pot fi intr-un conflict care face uneori comunicarea de neiteles sau de neintuit... Aceasta stare se poate detecta atunci cand persoana in cauza se contrazice pe sine, transmite mesaje non verbale care contrazic mesajele verbale sau confera mesajelor mai multa afectivitate decat poate asimila interlocutorul.

Un articol de Dr. Cristian Andrei


Sursa: psiholife.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.