Cum sa combatem astenia de toamna

Vara este pe sfarsite, iar ziele de toamna isi vor intra in curand in drepturi. Trecerea de la un anotimp la altul este insesizabila pentru majoritatea, insa o categorie de persoane, mai sensibile la modificarile pe care toamna le aduce, vor suferi o stare cunoscuta drept astenie de toamna.

Vara este pe sfarsite, iar ziele de toamna isi vor intra in curand in drepturi. Trecerea de la un anotimp la altul este insesizabila pentru majoritatea, insa o categorie de persoane, mai sensibile la modificarile pe care toamna le aduce, vor suferi o stare cunoscuta drept astenie de toamna.

Ca si astenia de primavara, astenia de toamna are efecte asemanatoare asupra organismului; in peisajul autumnal organismul celor care sufera in acesta perioada, devine sensibil la modificarile prea bruste de temperatura si lumina.

Persoanele afectate de astenia de toamna au o stare generala alterata in acesta perioada, marcata de oboseala, lipsa de concentrare, insomnii, dureri de cap, nervozitate si iritabilitate, toate acestea fara o cauza aparenta. Modificarile merg mai profund de atat, chiar si sistemul imunitar fiind influentat negativ, motiv pentru care racelile si virozele sunt curente la aceste persoane.

Starea de oboseala se mentine la cei cu astenie chiar daca au parte de somn suficient si odihna corespunzatoare si chiar daca ziua nu a fost deosebit de incarcata.

Astenia de toamna se manifesta indiferent de varsta, indeosebi la femeile care duc o viata activa, stresanta, plina de responsabilitati si care, de multe ori se neglijeaza din aceasta cauza.
Cauzele acestei scaderi a tonusului pot fi multiple, incepand de la inadaptarea organismului la diferentele de temperatura intre zi si noapte, cantitatea mai mica de lumina pe parcursul unei zile, lipsa unei alimentatii adecvate, carentelor de vitamine si minerale dar si stilul de viata dezordonat, program foarte aglomerat etc.

Cum puteti usura simptomele asteniei de toamna:

• Acordati o atentie marita alimentatiei. Slabirea organismului este consecinta privarii de vitaminele si mineralele absolut necesare;
• Fructele si legumele sunt din abundenta in acesta perioada a anului – profitati de ele pentru a evita carentele vitaminice;
• Consumati multe cereale si lacatate in acesta perioada pentru continutul de calciu, fibre, carbohidrati si vitamine;
• Revizuiti-va programul zilnic si acordati mai mult timp relaxarii;
• Profiati de ultimele raze de soare si faceti plimbari in aer liber;
• Nu sacrificati orele de somn pentru ca lipsa somnului poate inrautati manifestarile asteniei de toamna;
• Tonifiati-va organismul cu produse naturale precum mierea, laptisorul de matca, gingsengul.

Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: Healthy.ro

Citeste mai multe articole pe Healthy:

8 beneficii cu fructul pasiunii

Disfunctii sexuale masculine

Tehnici “usoare” impotriva sforaitului

Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
4 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri