Setari Cookie-uri

Atentie: Saloanele sub lupa

La inceputul lunii noiembrie Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si-a orientat atentia catre cabinetele de infrumusetare pentru a se asigura ca serviciile oferite de acestea sunt conforme cu standardele si legislatia in vigoare. Vestile primite de la acestia nu sunt tocmai bune pentru consumatoarele acestor servicii controlul ANPC-ului constatand in toata tara abateri de la regulament in cazul a 645 de operatori economici din 688 de operatori verificati.

Produsele utilizate la prestarea serviciilor nu au scapat nici ele de control. S-au inregistrat o serie de produse precum vopsea de par, nuantator, produse de styling pentru par, masti de fata, creme etc. in afara termenului de valabilitate dar care erau totusi folosite. In alte cazuri produsele nu aveau trecute pe ele data la care au fost deschise sau data fabricatiei si a termenului de valabilitate in unele cazuri lipsind pana si elementele de identificare si caracterizare (etichete).

S-au inregistrat si nereguli precum lipsa autorizatiei si verificarii privind siguranta aparatelor, lipsa afisarii intr-un loc vizibil a contraindicatiilor in cazul anumitor afectiuni sau a listelor de servicii si tarife practicate, lipsa declaratiei de conformitate si a contractului de service pentru interventii, a trusei de prim ajutor ba chiar si autorizatii de functionare expirate.

Abaterile mentionate de ANPC au fost inregistrate in diferite unitati din judetele Vaslui, Suceava, Mures, Galati, Bacau, Vrancea, Dambovita, Bihor, Giurgiu, Sibiu, Constanta si Neamt. Toate aceste nereguli pun in discutie calitatea serviciului oferit, ba chiar mai mult, siguranta consumatorului. Trebuie insa retinut ca ANPC-ul a verificat doar 688 de operatori ceea ce ne indica faptul ca astfel de probleme ar putea aparea si in unitatile ce au scapat de ochiul critit al institutiei. Prin urmare, indiferent de localitatea in care te afli esti sfatuita sa acorzi o atentie sporita serviciilor pe care ti le pun la dispozitie unitatile de profil.

ANPC: Sfaturi pentru consumatori

Consumatorii sunt sfatuiti in primul rand sa verifice daca lista tarifelor este completa, detaliata cu precizarea tarifului si a tuturor operatiunilor ce caracterizeaza serviciul respectiv. In felul acesta vei sti nu doar cat trebuie sa scoti din buzunar pentru un serviciu dar si ce presupune acesta. Mai apoi, e dreptul tau, in calitate de consumator, sa ceri dovada sterilizarii instrumentelor folosite pentru prestarea serviciului si sa te asiguri ca bijuteriile aplicate in cazul unui piercing au declaratii de conformitate emise de producator precum si buletine de analiza emise de laboratoarele acreditate. Prestatorii de servicii au obligatia sa iti puna la dispozitie informatiile solicitate.

De asemenea, ai dreptul sa ceri precizari privind termenele de valabilitate ale produselor folosite (vopsea de par, nuantator, fixativ, lac de par, creme, oja, masti de fata etc.). In felul acesta te vei asigura ca serviciul pentru care platesti va avea efectele scontate si nu iti va afecta starea de sanatate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Decembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.