Anasonul, de la condiment pentru mancaruri la ingredient in tratamentele naturiste.
Anasonul (Pimpinella Anisum), denumit popular anison, badean, apartine familiei Umbeliferae, inrudit fiind cu patrunjelul, morcovul, feniculul si pastarnacul. Este o planta anuala, aromatica, erbacee, originara din Orientul Apropiat de unde s-a raspandit de jur imprejurul Mediteranei si apoi in toata Europa, fiind considerata drept planta aromatica (condiment) cea mai pretioasa.
Semintele de anason au pana la 6% ulei esential, iar acesta contine pana la 90% anetol (un compus organic folosit frecvent ca aroma naturala si component principal al uleiului eteric extras din plante), care ii confera plantei aroma tipica.
Principalii componenti ai anasonului sunt: vitamina A, complexul B (B1—B6), saruri minerale — calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier — esenta aromatica, aldehida anisica, lipide, protide, zaharuri, amidon, anetol (componentul principal al uleiului volatil), colina, cetonele.
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto interior si prima pagina: Krizek Vaclav, Shutterstock