Cu un continut ridicat de apa (70-72%), zaharuri (6-13%), vitamine (A, B, PP) si minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu), gutuile aduc beneficii sanatatii dacă sunt consumate ca atare, sub forma de remedii naturiste, fie folosite la prepararea deserturilor.

foto interior si prima pagina: Igor Sirbu, Shutterstock Gutuile au grija de sanatatea digestiva, de problemele respiratorii, dar si de arsuri sau eczeme.

Toate partile componente ale gutuiului se folosesc in scopuri terapeutice: frunzele, fructele, samburii, cotorul fructului si chiar scoarta de pe crengutele tinere ale gutuiului. Frunzele de gutui contin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentratie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric si shikimic. In aceste frunze se mai gasesc numerosi alti compusi fitochimici cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie dovedita, precum quercetina si rutinul.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: