Setari Cookie-uri

A iubi fara sa stii cum sa iubesti raneste persoana iubita. Thich Nhat Hanh, despre arta convietuirii

Fiind prinsi in problemele si stresul de zi cu zi, este dificil sa intelegem in profunzime adevarata iubire. Thich Nhat Hanh explica momentul cu o metafora minunata.

Cu totii ne-am intrebat "Ce este dragostea?". Este un sentiment? O actiune? Sau este ceva ce pur si simplu nu poate fi definit? Ei bine, potrivit budistului Thich Nhat Hanh, este un fel de a fi.

foto interior si prima pagina: Miriama Taneckova Shutterstock

Intr-un paragraf simplu si profund, Thich Nhat Hanh spune ca iubirea in sine este una dintre cele mai complexe si minunate experiente pe care le poate simti o persoana.

In inima invataturilor lui Nhat Han este ideea ca "intelegerea si comunicarea sunt cele doua sinonime ale iubirii."

Cu alte cuvinte, a iubi o alta persoana inseamna sa intelegi prin tot trece - nu doar momentele sale fericite, ci si clipele dificile. Sa ii intelegi suferinta. La urma urmei, potrivit credintei budiste, toata lumea are nevoie de intelegere.

Fiind prinsi in problemele si stresul de zi cu zi, este dificil sa intelegem in profunzime adevarata iubire. Thich Nhat Hanh explica momentul cu o metafora minunata.

Citește și:

"Daca pui o mana de sare intr-o cana de apa, apa devine de nebaut. Daca daca torni sarea aia intr-un rau, oamenii continua sa ia apa de acolo pentru gatit, spalat si baut. Raul e imens si are capacitatea sa primeasca, sa imbratiseze si sa transforme. Cand inimile noastre sunt mici, puterea noastra de compasiune si de intelegere e limitata. Si suferim.

Nu putem sa ii acceptam sau sa il toleram pe altii si le CEREM SA SE SCHIMBE. Dar atunci cand inimile noastre se expandeaza si se deschid, atunci aceleasi lucruri nu ne mai fac sa suferim la fel. Pentru ca aratam mai multa intelegere si putem sa ii imbratisam si sa ii iertam pe altii. Ii acceptam pe cei din jur asa cum sunt si ei pot sa se schimbe doar daca asta isi doresc cu adevarat."

Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este urmatoarea: Cum este posibil ca intr-un cuplu sa intelegem suferinta unul altuia? Thich Nhat Hanh spune ca totul incepe cu propria noastra fericire.

Citește și:

"Cand ne hranim si ne sprijinim propria fericire, ne hranim capacitatea de a iubi. De aceea, iubirea inseamna sa inveti arta de a iti hrani fericirea. Intelegerea suferintei altei persoane este cel mai bun cadou pe care sa il oferi acesteia. Intelegerea este sinonimul iubirii. Daca nu intelegi, nu poti iubi."

Tot Hanh spune ca "interactiunea dinamica" a iubirii trebuie invatata:

"Daca parintii nostri nu s-au iubit si nu s-au inteles, cum sa stim noi cum arata dragostea? Cea mai pretioasa mostenire pe care parintii o pot oferi copiilor lor este propria lor fericire. Parintii nostri ar putea sa ne lase bani, case si pamant, insa este posibil ca ei sa nu aiba o viata fericita. Daca avem parinti fericiti, atunci am primit cea mai bogata mostenire din lume."

Vizionare placuta


Kudika
23 Noiembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.