Setari Cookie-uri

Doua motive pentru a vorbi cu tine cu voce tare

Oamenii de stiinta ne incurajeaza sa vorbim cu noi insine cat de des este posibil fara sa ne temem de etichetele pe care ni le-ar putea pune unii sau altii.

Te-ai gandit ca vorbitul tare cu tine insati iti poate imbunatati viata? Exprimarea clara a ideilor in dialogul alti oameni, ne face buni comunicatori. Cercetatorii cred ca vorbitul cu noi insine ne face mai inteligenti.

foto interior si prima pagina: Nina Buday Shutterstock

Atunci cand vorbim cu noi insine, in public sau acasa, o facem in tacere sau poate doar soptit pentru a nu crea o impresie gresita si a-i face pe ceilalti sa creada ca am innebunit sau ca avem halucinatii. Insa oamenii de stiinta ne incurajeaza sa vorbim cu noi insine cat de des este posibil fara sa ne temem de etichetele pe care ni le-ar putea pune unii sau altii. In opinia lor, dialogul des cu propria persoana ne mentine mintea activa si in forma, la fel cum antrenamentele la sala ne mentim corpul in forma. Ba chiar mai mult decat atat, ne ajuta sa fim mai productive si sa ne planificam actiunile cu succes.

Citește și:

Intr-un studiu publicat de The Quarterly Journal of Expiremental Psychology, cercetatorii au descoperit ca vorbitul cu tine insati ii permite creierului sa functioneze mai eficient atunci cand este vorba de ecunoasterea obiectelor si stimuleaza centrele de memorie ale creierului. Rostirea cu voce tare a numelui obiectului pe care il cauti, le permite senzorilor de memorie ai creierului sa functioneze la nivel optim. Daca nu faci asta, esti mai confuza.

Pe de alta parte, cercetatorii de la Universitatea Bangor din Regatul Unit au confirmat faptul ca vorbitul cu noi insine este un semn al unui nivel mai ridicat de inteligenta. Participantilor la studiu li s-a dat o foaie de hartie cu instructiuni scrise pe care urmau sa le citeasca fie in tacere, fie cu voce tare. In timpul experimentului, cercetatorii au masurat capacitatea participantilor de a se concentra si de a indeplini o sarcina. Descoperirile i-au surprins. Astfel, s-a descoperit ca cei care citesc cu voce tare au o putere de concentrare mai mare si au reusit sa memoreze aproape tot ce au citit in timpul studiului. Dr. Paloma Mari-Beffa, psiholog si co-autor al studiului, a subliniat ca beneficiile ar putea sa vina doar din faptul ca participantii s-au auzit vorbind pe ei insisi, deoarece comenzile auditive sunt controlori mai buni ai comportamentului in comparatie cu cele facute in scris.

Citește și:

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.