Setari Cookie-uri

18 lecții de viață de la Socrate, unul dintre cei mai înțelepți oameni din toate timpurile

Dacă nu obţii ceea ce îţi doreşti, suferi; dacă obţii ceea ce nu îţi doreşti, suferi; chiar şi atunci când obţii exact ceea ce îţi doreşti, tot continui să suferi pentru că nu poţi păstra acel lucru pentru totdeauna. Mintea ta este necazul.

Socrate (469/470-399 î.Hr) a fost un filozof grec considerat "Părintele filozofiei occidentale". El este unul dintre cei mai înțelepți oameni din toate timpurile.

Se cunosc foarte puține lucruri despre viața lui. Nu a lăsat nicio scriere și majoritatea lucrurilor știute provin din dialogurile pe care acesta le-a purtat cu cel mai renumim student al său, Platon, și din memoriile lui Xenofon.

foto interior si prima pagina: Nice_Media_PRODUCTION Shutterstock

Folosind o metodă acum cunoscută sub numele de "dialogul Socrate", filozoful purta discuții cu studenții lui și avea o serie de întrebări pentru fiecare pentru a urmări implicațiile răspunsurilor lor.

Noi am adunat câteva dintre cele mai importante sfaturi de la Socrate, ce pot fi considerate adevărate lecții de viață pentru mulți dintre noi. Dacă vă plac, nu ezitați să le împărtășiți cu oamenii dragi din viața voastră:

Citește și:

1. Dacă nu obţii ceea ce îţi doreşti, suferi; dacă obţii ceea ce nu îţi doreşti, suferi; chiar şi atunci când obţii exact ceea ce îţi doreşti, tot continui să suferi pentru că nu poţi păstra acel lucru pentru totdeauna. Mintea ta este necazul. Ea vrea să fie liberă de schimbare. Liberă de durere, liberă de obligaţiile vieţii şi ale morţii. Dar schimbarea este legea şi nicio cantitate de prefăcătorie nu va modifica această realitate.

2. Câte lucruri de care noi nu avem nevoie există.

3. Exista un singur bine – cunoasterea si un singur rau – ignoranta.

4. Din cele mai arzătoare dorinţe adesea apar cele mai distrugătoare duşmănii.

5. Înțelegerea unei întrebări înseamnă jumătate de răspuns.

6. Toţi oamenii îşi doresc să trăiască fericiţi: când însă vine vorba să vadă desluşit ce anume le face viaţa fericită, privirea li se înceţoşează;şi departe de a dobândi uşor o viaţă fericită, cu cât este mai nerăbdător cel care se avântă spre ea, cu atât mai tare şi-o îndepărtează, dacă a rătăcit cumva drumul. Mai întâi ar trebui să hotărâm care este acel lucru spre care năzuim, apoi să cercetăm pe ce cale ne putem îndrepta cel mai iute spre el; pe parcurs, dacă se dovedeşte a fi calea cea bună, vom înţelege cât înaintăm cu fiecare zi şi cu cât suntem mai aproape de locul unde ne împinge o dorinţă naturală. Câtă vreme însă rătăcim la întâmplare, fără să urmăm o călăuză, ci doar freamătul şi strigătele de tot felul ale celor care ne cheamă în diverse direcţii, viaţa ni se va irosi între drumuri rătăcite şi se va scurta, oricât ne-am strădui din răsputeri zi şi noapte.

Citește și:

7. O viaţă frumoasă şi utilă este aceea în care gândirea şi acţiunea se susţin neîncetat una pe cealaltă.

8. Cine vrea să mişte lumea trebuie mai întâi să se mişte pe el însuşi.

9. În copilărie fii modest, la adolescenţă fii temperat, când eşti adult fii corect şi la bătrâneţe fii prudent.

10. Dacă totul s-ar sfârşi cu moartea noastră, atunci moartea ar fi o soluţie pentru cei răi care şi-ar scăpa cu o lovitură nu numai trupul, ci şi sufletul lor, cu toată răutatea din ei. Dar, pentru că sufletul este nemuritor, evident, nu există scăpare de răul de care se tem. De aceea răii trebuie să se gândească la judecata de apoi.

11. Cel mai bogat este mulţumit cu puţin, pentru ca mulţumirea este bogăţia naturii.

12. Nu poţi vindeca trupul, fără să vindeci sufletul.

Citește și:

13. Iubirile cele mai înflăcărate au cel mai rece sfârşit.

14. Secretul fericirii nu constă in a căuta mai mult, ci în a te bucura de mai puţin.

15. Mintea este totul; ceea ce crezi, aia devii.

16. Frumuseţea sufletului e mare atunci când vorbim de un suflet frumos; urâţenia unui suflet urât e însă mult mai mare. Sunt oameni care afirmă: în privinţa asta nu se poate face nimic, acesta-i destinul, asta-i voinţa zeilor; dar voi dragii mei, să spuneţi: există un remediu, cinstea şi virtutea pot fi învăţate şi deprinse.

17. Persoana ta este sufletul tău.

18. Trebuie să mănânci ca să trăieşti şi nu să trăieşti ca să mănânci.

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.