Setari Cookie-uri

Opt erori de gândire care distorsionează realitatea

Percepem realitatea prin filtrul gândurilor, credințelor și experiențelor noastre. De multe ori, ceea ce observăm este o proiecție a acestora și nicidecum ceea ce se întâmplă cu adevărat. Iată opt erori de gândire care distorsionează realitatea și ce poți face pentru a le corecta.

Percepem realitatea prin filtrul gândurilor, credințelor și experiențelor noastre. De multe ori, ceea ce observăm este o proiecție a acestora și nicidecum ceea ce se întâmplă cu adevărat. Iată opt erori de gândire care distorsionează realitatea și ce poți face pentru a le corecta.

foto interior si prima pagina: Orla, Shutterstock

1. Filtrarea

Filtrezi toate aspectele pozitive ale unei situații și le accentuezi pe cele negative.

Soluție: Observă cât mai multe detalii pozitive despre o situație pe care o consideri a fi negativă.

2. Gândirea polarizată

Vedezi orice in alb și negru, bun sau rău, fără să observi nuanțele.

Soluție: Conștientizează că nimic pe lume nu se situează la extreme în afara subiectivității noastre.

3. Generalizarea

Citește și:

Tinzi să tragi o concluzie generală pe baza unui singur incident sau probe, fără alte cercetări.

Soluție: Întreabă-te de unde provin probele tale și cât de credibilă este sursa lor? Cât de probabil este ca o întâmplare izolată să devină un adevăr general repetat?

4. Iluzia că poți citi mintea celorlalți

Ai senzația că poți ghici ce gândesc și simt oamenii sau care sunt motivele acțiunilor lor. Crezi că știi ce gândesc oamenii despre tine.

Soluție: Chiar dacă ne-ar plăcea să fie adevărat, nu putem citi mințile celorlalți. Putem presupune doar ceea ce ei cred, bazându-ne pe indicii subtile și limbajul corpului.

5. Drobul de sare

Te aștepți mereu la ce e mai rău. Când observi sau auzi despre o problemă, începeți să te întrebi ce s-ar întâmplă dacă ai trece tu prin așa ceva.

Citește și:

Soluție: Doar pentru că ceva s-a întâmplat undeva, nu înseamnă că ți se va întâmpla și ție.

6. Atacul la propria persoană

Crezi că tot ceea ce spune sau face cineva este un fel de reacție la adresa ta. Te compari cu ceilalți și faci ierarhii.

Soluție: Oamenilor le pasă cel mai mult de ei înșiși. Sunt prea obsedați de propria lor nesiguranță să se gândească la tine.

7. Iluzia controlului

Te simți controlată din exterior, vă vezi ca fiind neajutorată, o victimă soartei. La polul opus, te simți responsabilă pentru durerea și fericirea tuturor celor din jurul tău.

Soluție: Singura responsabilitate pe care o ai în viața ta ești tu însăți. Iar singurul lucru asupra căruia ai control este felul în care te raportezi la ceea ce se întâmplă în viața ta.

Citește și:

8. Invinovățirea

Ii învinuiești pe alții pentru nefericire ta.

Soluție: Chiar dacă alții fac ceva rău, ei nu sunt vinovați pentru durerea ta. Ei sunt responsabili pentru ceea ce sa întâmplat, dar decizia de a suferi îți aparține.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.