Setari Cookie-uri

Cele mai înțelepte citate ale lui Socrate pe care lumea trebuie să le înțeleagă astăzi

Noi am adunat cele mai bune învățături; este interesant cum aceste citate din anul 400 î.Hr. sunt încă lecții de viață pe care lumea trebuie să le înțeleagă astăzi.  Parcă aceste citate erau destinate lumii de astăzi, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat în toți acești ani.

În astfel de momente dificile, avem nevoie de aceste cuvinte minunate.

Filosoful grec Socrate este considerat unul dintre fondatorii filosofiei în lumea occidentală. El a influențat profund nu doar filosofia antică, ci și pe cea modernă, prin modul său de viață, prin caracterul lui și prin gândirea și acțiunile făcute.

foto interior si prima pagina: Anastasios71 Shutterstock

Noi am adunat cele mai bune învățături; este interesant cum aceste citate din anul 400 î.Hr. sunt încă lecții de viață pe care lumea trebuie să le înțeleagă astăzi. Parcă aceste citate erau destinate lumii de astăzi, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat în toți acești ani.

1. "Nu sunt atenian sau grec, ci un cetățean al lumii."

În loc să luptăm pentru granițe, trebuie să ne acceptăm pe noi toți ca cetățeni ai acestei lumi. Suntem toți oameni și suntem cu toții pe aceași barcă. Nu contează cine are cea mai mare cameră dacă lupta pentru acea cameră va scufunda barca.

Citește și:

2. "Înțelegerea unei întrebări este jumătate din răspunsul său."

Uneori, întrebarea însăși este mai importantă decât răspunsul. Întrebarea este direcția în care îți deschizi mintea spre a alege un răspuns. Nu avem nevoie de răspunsuri mai bune, ci de întrebări mai bune.

3. "Singura înțelepciune adevărată este atunci când știi că nu știi nimic."

Adevărata înțelepciune vine la noi atunci când ne dăm seama cât de puțin înțelegem despre viață, despre noi înșine, despre lumea din jurul nostru.

4. "Schimbarea este legea şi nicio cantitate de prefăcătorie nu va modifica această realitate."

Dacă nu obţii ceea ce îţi doreşti, suferi; dacă obţii ceea ce nu îţi doreşti, suferi; chiar şi atunci când obţii exact ceea ce îţi doreşti, tot continui să suferi pentru că nu poţi păstra acel lucru pentru totdeauna. Mintea ta este necazul. Ea vrea să fie liberă de schimbare. Liberă de durere, liberă de obligaţiile vieţii şi ale morţii. Dar schimbarea este legea şi nicio cantitate de prefăcătorie nu va modifica această realitate.

Citește și:

5. "Cunoaște-te pe tine însuți."

Începutul liberei voințe este cunoașterea ta. Scufundându-te adânc în propria minte și concentrându-te asupra propriei tale umbre. Prin a te cunoaște mai bine câștigi o libertate mai mare asupra alegerilor tale. Privind propriile umbre vindeci întunericul din inima ta.

6. "Există un singur bine – cunoașterea și un singur rău – ignoranță."

Prin dobândirea cunoștințelor, înțelegi mai multe. Cunoscându-te, te poți confrunta cu problemele tale. Prin înțelegere poți face alegeri proprii care te pot ajuta să ajungi acolo unde îți dorești. Ignoranța este locul de naștere al tuturor monștrilor. Introdu frica în viața ta și vei avea ura. Introdu ura și vei avea un monstru cu care să lupți.

Citește și:

7. "Fii bun pentru că orice om pe care îl întâlnești duce o grea bătălie."

Cu toții ne luptăm cu problemele noastre, cu grijile noastre, cu demonii noștri. Toată lumea are răni dificile. Toți avem oceane de emoții din diferite motive, emoții pe care trebuie să le confruntăm și să le îmbrățișăm. Ultimul lucru de care avem nevoie este judecata noastră. Putem cel puțin să ne sprijinim și să fim buni deoarece suntem cu toții împreună. Cu cât ne vom vindeca mai repede, cu atât lumea va fi mai bună.

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.