Setari Cookie-uri

Cinci motive pentru a gândi cu voce tare

Studii recente au demonstrat că fiecare dintre noi poate beneficia de pe urma acestui obicei de care se face atâta haz. 

Gânditul cu voce tare sau vorbitul cu sine însuși pare apanajul nebunilor, artiștilor sau geniilor precum Albert Einstein. Studii recente au demonstrat că fiecare dintre noi poate beneficia de pe urma acestui obicei de care se face atâta haz.

foto interior si prima pagina: Ollyy Shutterstock

1. Creierul tău funcționează mai bine

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Trimestrial al Psihologiei Experimentale, Daniel Swigley și Gary Lupyan, cunoscuți psihologi, au descoperit că gânditul cu voce tare este sănătos. Data viitoare când vrei să-ți amintești ceva mai ușor și mai repede, repetă cu voce tare.

2. Oferă o mai mare claritate mentală.

Atunci când rostești cu voce tar numele unui obiect pe care îl cunoști, îl vizualizezi automat. Gândind cu voce tare, îți ajuți mintea să îți vizualizeze gândurile și să le clarifice.

Citește și:

3. Te ajută să înveți mai bine și mai repede

Atunci când gândești cu voce tare, mintea ta reexaminează lucrurile pe care le-ai învățat și le învață de la sine. Acest proces de învățare, evaluare și predare creează o înțelegere mult mai bună a subiectului pe care l-ai învățat.

4. Organizează trăcăneala haotică din mintea ta.

Gânditul cu voce tare te ajută să prioritizezi ceea ce dorești. Când ești blocată la răscruce de drum și trebuie să alegi o singură cale, gânditul cu voce tare te ajută să mergi pe cea corectă dar și să înveți să gestionezi mai bine responsabilitatea copleșitoare a mai multor opțiuni. Gânditul cu voce tare îți pune ordine în gânduri. Astfel, poți vedea și compara mai bine diferitele opțiuni.

Citește și:

5. Te motivează să obții ceea ce îți dorești

Fiecare dintre noi are anumite lucruri pe care dorește să le realizeze. Dar și momente de slăbiciune. Uneori, ne lipsește inspirația, motivația și voința. În astfel de cazuri, în lipsa unui mentor sau partener, gânditul cu voce tare este sănătos este cea mai bună soluție.

Vorbind cu tine însăți, oferindu-ți sfaturi și motivându-te, îți dai imboldul necesar pentru a face un pas în plus atunci când nu ai motivație și voință. Și cine te cunoaște mai bine decât tine, cine altcineva știe pe ce butoane să apese? Nimeni. Tu te cunoști cel mai bine. De aceea trebuie să te motivezi tu singură. Și făcând asta cu voce tare, îți păcălești mintea să creadă că altcineva te împinge înainte.

Citește și:

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.