Setari Cookie-uri

Cele trei niveluri ale relațiilor

Fiecare dintre noi are nevoie de iubire, de se simți conectat cu o altă ființă umană la nivelul cel mai profund. Acest lucru este posibil însă doar atunci când atingem o anumită maturitate emoțională și începem să ne iubim pe noi înșine. Abia atunci depășim primele două nivele ale relațiilor și ajungem la cel în care vom găsi fericirea.

1. Relațiile de dependență

Copiii depind de părinți și de familie. Așa reușesc să mănânce, să supraviețuiască și să crească. Provocarea apare atunci când această dinamică este transferată către relația de cuplu. Asta se întâmplă atunci când cineva rămâne la vârsta emoțională a unui copil. Chiar dacă are un job și o casă, adică este independent, din punct de vedere emoțional este dependent și va căuta un partener care îl va face să se simtă complet.

Relațiile de dependență sunt ca niște închisori în care ambii parteneri depind unul de celălalt pentru a se simți compleți. Aparent, este vorba de iubire. În realitate, este vorba de o nevoie care este satisfăcută de prezența unei alte persoane.

2. Relațiile independente

Citește și:

Cel de-al doilea nivel al relațiilor este independența. Asta se întâmplă când începem să ne iubim și să ne simțim bine în pielea noastră. Propria noastră companie ne face plăcere și ne asumăm întreaga responsabilitate pentru cine suntem. Reversul medaliei este că oamenii din această categorie sunt atât de independenți încât nu-și doresc să construiască o relație de durată. Relațiile lor sunt superficiale, scurte, deseori lipsite de sens.

3. Relații inter-dependente

Atunci când se maturizează emoțional, oamenii înțeleg că întregul este mai mare decât suma părților sale și că, împreună, pot crea ceva mai măreț, mai frumos, mai durabil. Că împreună, puterea lor crește. Atunci când partenerii de cuplu își urnesc eforturile într-o direcție comună, nimic nu îi poate opri.

Citește și:

Partenerii aflați într-o relație inter-dependendentă se potențează reciproc, se susțin unul pe celălalt și au mai mult energie decât dacă ar face totul pe cont propriu. Ei ne reamintesc tuturor de starea noastră naturală de a fi în univers, aceea de unitate și de conexiune cu ceilalți. Creează o platformă care le arată în fiecare clipă faptul că este mai bine să fie împreună decât să traiască separat.

foto main: Ekaterina Karpacheva Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.