Setari Cookie-uri

Să scrii înseamnă să îți asculți gândurile. Un interviu cu scriioarea Cristina Zărioiu

Scriitoarea Cristina Zărioiu lansează săptămâna aceasta ce de-al doilea ei roman, ”Astăzi a fost o zi bună,” care te poartă într-o călătorie pe două continente cum nu se poate mai diferite, Africa și America de Nord.

Chiar dacă a dat curs pasiunii pentru scris mai târziu în viață și nu în copilărie, primul ei roman, InDecizii a fost timp de mai multe săptămâni la rând bestseller în librăriile Cărturești. Scriitoarea Cristina Zărioiu lansează săptămâna aceasta ce de-al doilea ei roman, ”Astăzi a fost o zi bună,” care te poartă într-o călătorie pe două continente cum nu se poate mai diferite, Africa și America de Nord. Am stat de vorbă cu Cristina despre noua ei carte și am intrat în culisele meseriei de scriitor.

Care este povestea noii tale cărți?

Când am împlinit 30 de ani, am plecat în căutarea fericirii. Am luat harta lumii și am îndoit-o la jumătate, fix de-a lungul Oceanului Atlantic. Și au rezultat două părți diametral opuse: America și Africa. Dacă acum câteva secole legătura dintre ele o făcea insula Gorée, prin comerțul cu sclavi, în cazul meu a făcut-o diagnosticul care mi-a confirmat prezența unei tumori maligne.

Citește și:

Este o călătorie pe care am făcut-o pe parcursul unui an de zile. O călătorie care a implicat două continente, dar care mai ales a presupus un amalgam de emoții, decizii și revelații.

Vacanța din America, operația și tratamentul cu iod radioactiv, iar mai apoi Africa, toate s-au întâmplat în doar un an de zile. Cel în care împlineam 30 de ani.

Am călătorit pe două continente, dar călătoria cea mai importantă nu a avut loc în America ori Africa, ci în interiorul meu. Călătoria asta putea la fel de bine să aibă loc doar în casa, pe strada ori în orașul în care locuiesc. Pentru că atunci când ești fericit ori nefericit, ești așa în orice colț de lume ai trăi. Doar peisajul se schimbă, tu rămâi același. Și oriunde am locui pe parcursul vieții, noi, oamenii, ne confruntăm cu o serie de evenimente care de multe ori nu țin de noi sau de acțiunile noastre și pe care trebuie să le acceptăm.

Citește și:

Acum îmi dau seama cum capătă sens expresia folosită de musulmani: inshallah. Faci tot ce ține de tine și te detașezi de ceea ce nu poți să controlezi. Și ai speranță.

Cum s-a derulat procesul de creație?

Am așternut pe hârtie experiențele avute la 30 de ani, anul în care viața mi-a oferit cele mai multe lecții.

Unde anume îți place să scrii?

De obicei prefer locurile liniștite, fie că este vorba de dormitorul meu sau de locuri unde sunt înconjurata de cărți, așa cum este Seneca Anticafe. Așa pot să îmi ascult mai bine gândurile.

Care este ritualul tău de scris?

De obicei scriu în weekenduri. Mă așez dimineața la un birou și mă mai ridic abia spre seară.

Cum ai învățat să scrii ficțiune?

Cred ca abia acum învăț să scriu ficțiune. La un curs cu Liviana Tane.

Citește și:

Atât prima carte, “Indecizii”, cât și cea de-a doua, “Astăzi a fost o zi bună” sunt autobiografice. Dar în următoarele proiecte cu siguranță o să introduc mai multă ficțiune.

Până la urmă, cred că orice scriere pornește de la un fapt real, ceva ce a trăit autorul sau cunoscuții lui și apoi, peste ele, adaugă elemente de ficțiune.

Cărui public se adresează noua ta carte?

Initial, m-am gândit că volumul “Astăzi a fost o zi bună” va fi adresat femeilor aflate la vârsta de 30 de ani. Însă recitind ce am scris, îmi dau seama că oricine poate să-l citească. Probabil că adolescenții de 14-15 ani îl vor vedea ca o carte de călătorie, femeile de 30 de ani îl vor vedea ca un roman care vorbește fix despre viața lor, iar cei mai în vârstă vor regăsi lecții de viață de care și ei au avut parte de-a lungul timpului.

Citește și:

Care este partea ta favorită din noul tău roman?

Partea în care descriu experiența pe care am avut-o în insula Gorée, o insulă în care acum câteva sute de ani erau ținuți scalvii. M-a marcat profund tot ce am văzut, aflat și trăit acolo.

Cu ce diferă această carte față de romanul tău de debut, ”Indecizii”?

“Astăzi a fost o zi bună” a fost scrisă într-o altă etapă din viața mea. O etapă a maturizării aș putea spune. “Indecizii” îmi este dragă, a fost prima mea carte publicată. Dar noi creștem, evoluăm, și așa fac și scrierile noastre.

Cum se împacă viața de corporatistă cu viața de scriitoare?

Bine ☺. În timpul săptămânii duc o viață de corporatist, iar în weekend de scriitor.

Citește și:

Povestește-ne despre evenimentul de lansare al cărții.

O să aibă loc pe 27 iunie, de la ora 18.30, la Cărturești Verona. O să îi am ca invitați pe Valentin Ajder, directorul editurii Eikon, pe Diana Cosmin (al cărei blog finesociety.ro a obținut locul 1 la Digital Divas 2019) și pe Rusanda Cojocaru, creator Bookletta (geanta pentru femeia care citește). Cei care o să ajungă la lansare o să aibă parte și de surprize: o tombolă la care pot câștiga o geantă Bookletta. Vă aștept pe toții cu mult drag.

foto main: pixabay

Vizionare placuta


Kudika
27 Iunie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.