Abdu Sharkawy, medic specialist în boli infecțioase din Toronto, a publicat pe contul său de Facebook un mesaj care a devenit viral în doar câteva minute. Peste 1,7 milioane de oameni au dat share postării.

Iată care este mesajul medicului:

"Sunt medic infecţionist de peste 20 de ani, văd zilnic pacienţi bolnavi. Am lucrat în spitale mici şi în cele mai sărace zone ale Africii. HIV/SIDA, hepatită, tuberculoză, SARS, rujeolă, pojar, pertussis, difterie... puţine sunt bolile la care nu m-am expus. Cu excepţia SARS, restul problemelor nu m-au afectat, nu m-au făcut să mă simt vulnerabil, speriat sau copleşit.

Nu mi-e teamă de COVID-19. Mai degrabă sunt îngrijorat de implicaţiile pe care le va avea această epidemie care se extinde foarte repede în toată lumea. Sunt, pe bună dreptate, îngrijorat pentru persoanele vârstnice, cu o stare de sănătate fragilă, care au cel mai mult de suferit. Dar nu şi de COVID-19!

Cea mai mare teamă a mea este reprezentată de valul de panică şi frică ce a pus stăpânire pe societate, oameni care îşi fac provizii în mod haotic, în cantităţi ridicol de mari, ca şi cum s-ar retrage într-un buncăr antiatomic într-o lume post apocaliptică.

Îmi este teamă că măştile N95 furate din spitale şi din alte clinici, unde chiar erau necesare, de care personalul medical avea cea mai mare nevoie, sunt acum afișate cu mândrie în aeroporturi, malluri și cafenele perpetuând astfel starea de panică, de frică, de suspiciune faţă de alţi oameni.

Îmi este teamă că spitalele noastre vor fi asaltate de tot felul de oameni care „cred că sunt în regulă, nu sunt infectaţi, nu au simptome”, dar s-au gândit să vină la un control, pentru că nu se ştie niciodată”... în timp ce bolnavii cu emfizem pulmonar, pneumonie, atac cerebral şi insuficienţă cardiacă vor plăti preţul timpului pierdut în urgenţe de către medicii mult prea ocupați pentru a se mai ocupa de ei.

Îmi este teamă că restricţiile de călătorie vor fi atât de drastice încât familiile nu se vor mai reuni pentru că nunțile vor fi anulate, absolvirile pierdute și evenimentele ratate.

Îmi este teamă că panica va limita comerțul, va duce la prăbuşirea economiei, la falimentul multor afaceri în mai multe zone şi, în final, totul va culmina cu o recesiune globală.

Dar de ce mi-e cel mai tare teamă este mesajul pe care îl transmitem copiilor noştri puşi în faţa unei asemenea ameninţări. În loc să îi învăţăm să fie raţionali, altruişti, empatici, le spunem să fie suspicioşi, să se teamă, să fie defensivi şi interesaţi doar de propriul lor bine.

COVID-19 nu este o criză gata să se termine. Nici pe departe. Vom avea toţi un prieten, o cunoştinţă, un membru al familiei infectat la un moment dat. Nu mai așteptați să fiți luați prin surprindere. Mai degrabă fiți pregătiţi și nu vă mai gândiți că vouă nu vi se poate întâmpla. Adevărul este că acest virus nu face atât de mult rău. Însă comportamentul nostru şi atitudinea de tipul "să-mi fie doar mie bine" se pot dovedi dezastruoase.

Vă implor! Temperaţi-vă frica cu puțină rațiune, încercați să nu vă panicați, să aveți răbdare și să fiți pregătiți pentru orice. Acum avem ocazia să învăţăm, toţi, de la mic la mare, ce înseamnă o igienă corectă şi ce importanţă are aceasta în prevenirea bolilor contagioase.

Să fim uniţi în această provocare, să arătăm compasiune faţă de toți ceilalţi, să fim răbdători şi, mai presus de toate, să căutăm mereu adevărul, să analizăm faptele şi să ne informăm din surse corecte, să nu mai dăm atenţie speculaţiilor şi mesajelor catastrofice.

Fapte, nu frică. Mâini curate. Inimi deschise.

Copiii noştri ne vor mulţumi pentru asta!”

foto main: Angelina Bambina, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: