Setari Cookie-uri

Mesajul unui medic psihiatru pentru fiecare român: Tu ești salvarea sau blestemul nostru în acest moment

Pentru fiecare om apt, tânăr și fără boli cunoscute de el. Tu ești salvarea, sau blestemul nostru la acest moment. Dacă ai să fii soldat, adică respecți ordinul fără să crâcnești, o să ieșim cu bine. Dacă ai să fii hipster, iresponsabil, bagabont, rebel, cocalar, tu și cu băieții tăi etc, dacă ai să fii zână, uleiuri esențiale, conspirație și bula ta împuțită de facebook, ai să te uiți peste o lună la cum încep să-ți moară rude din ce în ce mai apropiate. Sper că am fost clar.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a postat recent pe pagina să de Facebook un mesaj care a devenit viral în doar câteva ore. Acesta explică când își atinge vârful o epidemie, vorbește despre cazurile de coronavirus din Franța și Germania și, în același timp, oferă câteva sfaturi importante pe care toți ar trebui să le urmăm, îndemnându-ne la răbdare și disciplină.

Vă las mai jos mesajul integral:

"Ultima întrebare adresată de jurnaliști premierului Orban, după un pseudo-dialog lung, pâslos și lipsit de vână, este și cea mai importantă:

Când va avea loc vârful epidemiei de Covid19?

Vreau să înțelegeți câteva lucruri simple, clare și care nu suferă amendamente:

O epidemie își atinge vârful prin doar câteva mijloace:

Citește și:

1. Când infectează pe toată lumea, moment la care unii vor trăi, unii vor muri, se dezvoltă imunitate la supraviețuitori. Asta se poate întâmpla, în Covid19, în câteva luni, ceea ce ar fi catastrofic dacă ne uităm la cifrele de mortalitate ( 5 – 7% dintre cei infectați, posibil mai scăzut, spre 3 – 4% în populația generală, adică un număr de 800 de mii de decese în România)
2. Instalarea platoului, odată instituite, și implementate corect și complet măsurile preventive pentru transmiterea în comunitate. Vezi asta când fractia de cazuri noi intră în progresie negativă față de zilele precedente (factor de creștere a răspândirii subunitar. Spre exemplu in continuare Italia e la 1.15-1.2 zilnic, ceea ce in cifră absolută e dramatic)
a. Virusul incubează 5 – 14 zile, durata bolii este de 10 – 14 zile
b. La o rată de contagiozitate de 2.3 – 2.9, ne uităm la un vârf al epidemiei către jumătatea lui Aprilie, început de lună mai
3. Ce se întâmplă dincolo de platou continuă să dureze alte câteva luni, și nu e exclus ca măsuri restrictive să fie re-aplicate la apariția de noi focare cu multiplicare rapidă
4. Drept urmare, de fapt, ce contează acum este reducerea la maxim a transmiterii în comunitate.
Aici intervii tu. În toate modelele matematice, epidemiologice, măsurile cele mai eficiente nu sunt cele medicale, ci acelea la care populația aderă din plin.

Citește și:

Să luăm Germania. Ei au un număr relativ mare de cazuri, și cea mai mică mortalitate. Motivul pentru care nemții au transmitere în număr susținut, dar relativ puține internări, deci merg pe scenariul #1, și controlează scenariul #2, este pentru că nemții au disciplină socială. Ei sunt aproximativ 10 – 12 zile în urma Italiei, considerată deja în stare de dezastru.

Să luăm Franța. Franța adoptă treptat, gradual măsuri de scenariu 3. Au număr mare de cazuri, sunt în boom epidemiologic, se așteaptă să treacă de scenariu în următoarele zile. Ei sunt la 5 zile în urma Italiei, și pierd timp. Puțin probabil să-l recâștige.

Să luăm România. România, România asta hulită de mulți, înjurată, scuipată, siluită de români pentru că așa ne place nouă, este la 19 zile de scenariul Italiei. Avem o distanță de trei săptămâni față de dezastru, și PUTEM păstra distanța de trei săptămâni în următoarea lună,

Citește și:

Câtă vreme toți vorbim aceeași limbă, epidemiologic,

Câtă vreme toți aplicăm aceleași reguli de sănătate, și facem scut împrejurul medicilor, cu TOT ce avem,

Câtă vreme acest guvern tepid își asumă cârma țării, și are grijă de oameni, și de companii, și de economie.

Poate părea că 19 zile sunt mult. Dacă o luați ca pe o veste bună, nu e. Va fi mai rău. Mult mai rău decât acum. Depinde de fiecare dintre voi dacă e mult rău deodată, sau mult rău în timp.

Există un punct de inflexiune pentru gestiunea cazurilor. În scenariul 4, majoritatea persoanelor vor fi triate și diagnosticate cu teste rapide la corturile de triaj, SAU definiția de caz va fi o ecuație simplă, mai exact ”febră mare brusc instalată + tuse + slăbiciune = Covid = stai în casă și ținem legătura dacă îți revii, sau o iei la vale”. Adică, pentru fiecare, carantină forțată la domiciliu, dacă nu ai elemente de risc suplimentare (boli cronice, vârstă înaintată, hipertensiune sau diabet). Ca referință, avem sute de mii de hipertensivi, avem sute de mii de diabetici. Ei au prioritate.

Citește și:

Pentru fiecare om apt, tânăr și fără boli cunoscute de el. Tu ești salvarea, sau blestemul nostru la acest moment. Dacă ai să fii soldat, adică respecți ordinul fără să crâcnești, o să ieșim cu bine. Dacă ai să fii hipster, iresponsabil, bagabont, rebel, cocalar, tu și cu băieții tăi etc, dacă ai să fii zână, uleiuri esențiale, conspirație și bula ta împuțită de facebook, ai să te uiți peste o lună la cum încep să-ți moară rude din ce în ce mai apropiate. Sper că am fost clar.

Fiecare zi în care sunteți disciplinați ne dă timp unde orele contează, darămite zilele. Nu vă supărați pe Orban. Omul e sub presiuni inimaginabile pentru omul de rând. Vorbește prost, procedează bine, ascultă de sfatul experților, al medicilor și al oamenilor din Sănătate. Da, unele lucruri trebuie reglate în timp real, spre exemplu situația ambulatoriilor. Situația centrelor de permanență. Situația căminelor de bătrâni. Sunt oameni care luptă zi și noapte să găsească soluții pentru asta.

Citește și:

ÎNCETAȚI o perioadă să mai dați în Statul român. Statul român e în fiecare dintre voi. Ridicați piatra după ce v-ați făcut partea voastră, după ce-ați convins cel puțin doi, trei împrejurul vostru să facă la fel."

foto main: Inate, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.