Setari Cookie-uri

O harpă de poveste la Alba Iulia şi Sibiu, în aer liber, pe 27 iunie si 1 iulie

Proiectul O harpă de poveste aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827, păstrat într-o stare excepțională, instrument care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos.

comunicat de presa:

În 27 iunie, în Piaţa cetăţii din Alba Iulia şi 1 iulie, pe Esplanada Sălii Thalia din Sibiu vor avea loc primele două recitaluri din seria O harpă de poveste - open air, avându-i ca protagonişti pe Maria Bîldea – harpă, Petru Pane – clarinet, Oxana Corjos – pian. Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formula, de la Codex Caioni - Dansuri din Transilvania şi J.S. Bach, până la Dan Dediu, , Isaac Albeniz, Darius Milhaud şi Bela Bartok.

Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripţia primelor harpe construite de manufactura fraţilor Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse.

Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.

Citește și:

Prin proiectul O harpă de poveste ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XVIII-lea sau al epocii de început de secol al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicateţea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul XX.

Elementul care leagă neobişnuitul trio clarinet, harpă şi pian este reprezentat de readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acţiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiţiei muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod.

Itinerar

27 iunie, ora 19 – Alba Iulia, Piaţa cetăţii (în cadrul festivalului ”Sărbătoarea muzicii”)

Citește și:

1 iulie, ora 19 – Sibiu, Esplanada Sălii Thalia (în cadrul Festivalului româno-american”)

Program muzical

Codex Caioni - Dansuri din Transilvania (harpă solo)

J.S. Bach - Suita franceză nr. 1 Allemande și Sarabande (harpă solo)

Bela Kovacs - Hommage a J.S. Bach (clarinet solo)

J.S. Bach - Preludiu (harpă solo)

Georg Friedrich Häendel - Concerto (harpă solo)

Franz Schubert - Larghetto și Andante (clarinet/harpă)

Georg Friedrich Häendel - Tema cu variațiuni (harpă solo)

Dan Dediu - Rondo a la Münchhausen (harpa/clarinet/pian)

Isaac Albeniz - Asturias (harpă solo)

Darius Milhaud - Scaramouche (clarinet/pian)

Bela Bartok - Dansuri românești/ arr. Dan Dediu (clarinet/pian/harpa)

Organizator : Municipiul Alba Iulia, Filarmonica de stat din Sibiu

Producător : Pro Contemporania

Citește și:

Parteneri: Pro Contemporania, Mediatrust, Radio România, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasika.


Kudika
23 Iunie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.