Setari Cookie-uri

Cei trei factori prin care ne autosabotăm

Cei trei factori prin care ne autosabotăm descriși pas cu pas în Gata cu tâmpeniile de Gary John Bishop

comunicat de presa: Autosabotarea este frecvent motivul pentru care multe persoane nu reușesc să realizeze schimbări importante în viețile lor și să le îndrepte într-o direcție care să le aducă satisfacție. Mai mult chiar, se poate să facă aceasta fără să-și dea seama, pentru că procesul are loc în zona subconștientului. În Gata cu tâmpeniile. Nu te mai sabota, ia-ți viața în mâini, carte publicată în România de Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, Gary John Bishop descrie pas cu pas cei trei sabori și modul în care aceștia ne condiționează viețile.

Sabotorul este o concluzie subconștientă la care ai ajuns într-un moment decisiv din viața ta, un semn care a rămas întipărit în tine până azi. Și va rămâne acolo până vei muri”.

Citește și:

Specialistul în filozofie urbană Gary John Bishop pornește de la premisa că, până la finalul primelor două decenii de viață, „anii de formare în care dezvoltarea fizică și cea neurologică și-au spus cuvântul”, fiecare persoană ajunge la concluzii în ce privește propria persoană, ceilalți oameni și viața, în general. Aceste concluzii reprezintă un „adevăr prestabilit”, iar „scoțianul cu limba ascuțită” accentuează această idee: „Adevărul tău și adevărul nu sunt identice, deși tu ți‑ai construit viața în jurul ideii că sunt totuna”. Percepții extrem de subiective despre noi, ceilalți sau lume, aceste concluzii sunt „harta subconștientă a realității” fiecărei persoane, lentila prin care privește lumea și se raportează la ea. Concluziile sau adevărurile prestabilite sunt rezultatul unor evenimente din viață care au determinat oamenii să gândească într-un fel sau altul, însă de fiecare dată negativ.

Citește și:

Zi după zi, săptămână după săptămână, an după an, pe tine te percepi la fel, pe ceilalți îi percepi într-un mod foarte precis, iar viața o percepi așa cum ai perceput-o dintotdeauna. Cât de previzibil!

Cei trei sabotori demascați de Gary John Bishop sunt:

  • concluzia la care am ajuns despre propria persoană
  • concluzia despre ceilalți
  • concluzia despre lume

Trecutul nostru este șablonul pe care crește viitorul. Să ne mai mire că ducem vieți atât de limitate și de încărcate de frustrare?

Concluzia despre propria persoană. Aceasta începe întotdeauna cu „eu” și se poate traduce prin enunțuri de genul: „Eu sunt neimportant”, „Eu sunt greu de iubit”, „Eu sunt mai puțin inteligent, frumos, ambițios decât alții”, „Eu sunt un ratat” etc.

Citește și:

O simplă întâmplare petrecută în primele decenii de viață ne poate conduce la o astfel de concluzie. Iar problema constă în faptul că modul în care percepem trecutul ne va modela viitorul. O persoană care crede despre sine că este din start ratată nu va visa să ajungă în managementul unei companii de succes. Cea care crede că e greu de iubit nu va avea, de regulă, relații armonioase și împlinite. Aceasta pentru că nu vor acționa în acest sens, iar dacă o vor face, nu vor putea menține reușita, pentru că se sabotează singure.

Concluzia despre ceilalți. Acestea sunt concluzii de genul: „Oamenii sunt manipulatori”, „Nu poți avea încredere în oameni” etc. În Gata cu tâmpeniile, Gary John Bishop dezvăluie „adevărul” său prestabilit despre oameni. Acesta este „Oamenilor nu le pasă”, îi interesează doar de ei înșiși. De asemenea, într-un episod extrem de amuzant din carte, autorul povestește gesturi pe care le-a făcut funcționând pe pilot automat, în virtutea acestei concluzii.

Citește și:

Concepția despre viață. Fiecare persoană a auzit adesea în jur formule de genul „Viața e nedreaptă, e o luptă, e grea, copleșitoare” etc. Acestea reprezintă adevărurile prestabilite, la nivel subiectiv, de persoanele care le enunță și, de asemenea, vor avea impact asupra proiecției viitorului. Ce este de făcut?

O viață de rahat presupune la fel de mult efort ca o viață minunată. Iar tu ești singurul care poate alege ce viață vrei să trăiești”.

În Gata cu tâmpeniile, printr-un dialog cu cititorii săi extrem de persuasiv, punctat cu remarci acide, Gary John Bishop îi ajută să înțeleagă cât mai exact specificul celor trei sabotori ai lor și devoalează modul cum le influențează deciziile. Aceasta pentru că soluția cea mai eficientă pentru întreruperea unor acțiuni negative, întreprinse pe pilot automat este conștientizarea. „Povestea voastră poate să înceapă chiar azi de la zero. Nu mă interesează trecutul vostru şi nici pe voi nu ar trebui să vă intereseze” conchide Gary John Bishop.

Citește și:

foto main: pixabay

Vizionare placuta


Kudika
22 Iulie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.