4 Tipuri de scuze false. Le regăsești la oamenii din jurul tău?

4 Tipuri de scuze false. Le regăsești la oamenii din jurul tău?

Scuzele fără schimbarea de comportament sunt doar o manipulare!

Din păcate, să ne dăm seama de diferența dintre o scuză falsă și una autentică poate fi un task destul de dificil uneori... mai ales atunci când cineva știe cum să se joace cu mintea noastră, să ne manipuleze emoțiile și să ne controleze.

Unii oameni, în special cei narcisiști și toxici, își cer scuze doar pentru a profita de beneficiile iertării noastre. Ei încearcă să ne convingă că le pare sincer rău pentru acțiunile lor. Însă totul este doar un joc pentru a ne încurca și mai tare mintea și a profita de pe urma noastră.

Iată 4 tipuri de scuze false pe care manipulatorii le folosesc pentru a te înșela și a te controla:

1. Scuzele sub formă de cadou

Flori, bomboane, îmbrăcăminte scumpă, o excursie și alte cadouri cu care să te impresioneze. Toate acestea sunt menite să îți înmoaie inima și să te facă să uiți de durerea pe care ți-a provocat-o. Demonstrându-și dragostea și atenția pe moment, te face să uiți de ce s-a întâmplat și să îl ierți.

2. Scuzele defensive

"Îmi pare rău pentru ce am făcut, dar dacă nu m-ai fi presat așa cum ai făcut-o, nu aș fi făcut niciodată așa ceva." - cam așa sună o scuză defensivă. Și presupune un mic schimb de vină.

Scuza defensivă începe întotdeauna cu "Îmi pare rău" astfel încât să pară cât mai autentică. Apoi se transformă într-o întreagă prelegere despre cum acțiunile tale l-au împins să facă ce a făcut. Culmea este că după ce asculți ce are de spus ajungi săsimți că persoana care a greșit ai fost tu și nu el.

3. Scuzele ca scenă dramatică

Drama îi urmărește pe oamenii narcisișți și toxici ca o umbră. A face o întreagă scenă dramatică este mutarea lor de fiecare dată când se simt fără scăpare și nu pot găsi o altă modalitate de a ieși din situația în care se află. Încep să plângă, aruncându-se la picioarele tale și spunând cât de rău le pare că au făcut așa ceva. Unii chiar ajung să se jignească doar că să te facă să îi ierți.

4. Scuzele prin schimbarea vinovatului

Similară cu scuza defensivă, scuza prin schimbarea vinovatului nu presupune altceva decât învinovățirea ta pentru situația creată.

De obicei, s-ar putea să crezi că nu este atât de dificil de observat când cineva te blamează, dar în realitate exact așa se joacă narcisiștii cu emoțiile tale. Ei folosesc această tactică atunci când sunt siguri că ai încredere completă în ei și nu le-ai pune niciodată la îndoială integritatea. Odată ce se simt siguri pe ei, observă că jocul lor dă rezultatul și tu ajungi vinovată pentru ceva ce nu ai făcut, ei stabilesc un model de tactică pe care îl urmează de fiecare dată.

foto main: Divine Studios, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri