Setari Cookie-uri

Psihologii dezvaluie 4 moduri de a face fata oamenilor furiosi. Nu le permite sa iti raneasca sufletul

Cum te protejezi de oamenii furiosi?

Furia este o emotie puternica. Uneori poate fi destul de intensa si dificil de controlat. De aceea este important sa ramai calma pentru a nu inrautati situatia si, cel mai important, sa iti protejezi sufletul. Nu le permite oamenilor furiosi sa verse in inima ta venin, nu le permite sa te intoxice cu ganduri si emotii negative, care nu iti apartin.

Cum te protejezi de oamenii furiosi?

Pasul 1: Intreaba-te daca furia este justificata

Uneori, furia este perfect rezonabila si este intotdeauna intelept din punct de vedere emotional sa luam in considerare sentimentele celorlalti in timpul unei interactiuni. Intreaba-te de ce persoana din fata ta este suparata, ce rol ai jucat tu si daca poti sau trebuie sa faci ceva pentru a rezolva situatia.

Este important sa intelegem ca o persoana poate fi furioasa in mod justificat, insa poate exprima acea furie in mod nejustificat.

Citește și:

Exemplu: daca vars, din greseala, o bautura pe cineva, este perfect logic sa se supere pe mine - acest raspuns este justificat. Insa este nejustificat sa isi exprime aceasta furie tipand la mine sau devenind agresiva fizic.

2. Pastreaza-ti calmul (cel putin la exterior)

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face atunci cand cineva este suparat pe noi este sa ramanem calmi. Asadar, evita sa ridici vocea sau sa tipi. Vorbeste cu rabdare, cu mult calm si cu o voce cat mai blanda astfel incat sa nu inrautatesti situatia.

Oamenii tind sa copieze volumul, ritmul si tonul celui cu care au o conversatie. Asadar, in loc sa ii copiezi tu furia, incearca sa detensionezi situatia incurajand subtil ca persoana din fata ta sa te copieze, sa coboare vocea si sa se linisteasca.

3. Mare atentie la lucrurile pe care le spui. Nu incerca sa ataci persoana din fata ta

Citește și:

O modalitate garantata de a inrautati situatia este de a ataca persoana din fata ta. Insultarea sau rostirea unor lucruri precum "Mereu faci asta" sau "Niciodata nu faci asta" poate inrautati lucrurile. In schimb, incearca sa te concentrezi pe comportamente sau sentimente specifice momentului.

Exemple:

In loc sa spui "Mereu tipi la mine cand esti suparata" poti spune "Te rog, nu mai tipa la mine."

In loc sa spui "Esti atat de nervos, ma grabesti mereu." poti spune "Te rog, ai rabdare cu mine".

4. Trebuie sa stii cand sa faci un pas in spate

Atunci cand ai un conflict cu o persoana nervoasa, agitata, furioasa, trebuie sa stii cand sa faci un pas in spate. Exista o multime de motive pentru care este important sa faci asta: pentru a ramane in siguranta insa, cel mai frecvent, ar fi pentru ca situatia este de asa natura incat este putin probabil sa existe o solutie pozitiva.

Citește și:

Persoana poate fi atat de suparata incat o conversatie sanatoasa si rezonabila nu poate fi purtata in momentul respectiv. De aceea cel mai bun lucru de facut ar fi sa spui "hai sa vorbim despre asta putin mai tarziu, cand suntem amandoi calmi."

foto main luboffke, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.