Setari Cookie-uri

Psihologii dezvăluie 5 moduri simple și eficiente de a face față oamenilor dificili 

Indiferent de vârsta sau statutul nostru social, vor exista întotdeauna oameni dificili în jurul nostru ce nu vor dori nimic altceva decât să ne fure fericirea, să ne facă să ne simțim nesemnificati, să ne agreseze și să ne înjosească. 

Și așa cum oamenii dificili vor exista mereu în această lume, la fel va exista și puterea noastră de a alege cum să le răspundem. Îi lăsăm să ne pună la pământ? Sau învățăm să avem grijă de noi?

Este greu să faci alegeri înțelepte în momentele neplăcute. Însă atunci când alegem să nu permitem nimănui să ne rănească nu ne îmbunătățim doar propria viața, ci si aducem mai multă iubire de sine în sufletul nostru.

Psihologii spun că există câteva strategii inteligente și simple care fac minuni atunci când vine vorba de a face față oamenilor dificili. Iată care sunt acestea:

1. Învață să te detașezi de părerile altor oameni

Nu poți controla toate lucrurile pe care le spun sau le fac oamenii, însă poți alege să nu te lași influențată de acestea. Felul în care oamenii te tratează este problema lor, felul în care reacționezi este problema ta.

Citește și:

Un lucru important pe care trebuie să îl reții: lucrurile pe care le spun și le fac oamenii sunt mai mult despre ei decât despre tine. Reacțiile acestora față de tine au legătură cu punctele lor de vedere, cu trăirile, cu experiențele și cu stările lor.

2. Îndepărtează-te într-o astfel de situație

Nu îți coborî standardele, însă amintește-ți că eliminarea așteptărilor pe care le ai de la alți oameni este cel mai bun mod de a evita să fii dezamăgită și rănită în viață.

Spune-ți că nu există niciun motiv să te aștepți ca alții să te trateze așa cum îi tratezi tu - pentru că nu toți oamenii au aceeași inimă ca a ta. Așadar, într-o situație tensionată, nu îți rămâne decât să te îndepărtezi și să îți continui drumul.

Citește și:

3. Preia controlul cu o notă pozitivă într-o conversație negativă

Este în regulă să schimbi subiectul, să aduci în discuție o tema pozitivă. Mai mult, chiar poți spune "Îmi pare rău, încerc să mă concentrez pe lucruri pozitive. Crezi că putem schimba subiectul?".

4. Impune limite sănătoase și rezonabile

A venit momentul să devii conștientă de sentimentele și nevoile tale. Dă-ți seama de momentele în care ești supărată sau deranjată de faptul că ai făcut ceva doar pentru că cineva te-a rugat să faci acele lucru.

Construiește treptat limite spunând "Nu" acelor dorințe care duc la resentimente în inima ta. La început poate fi destul de dificil acest lucru pentru că este văzut că un obicei un pic egoist, însă pe termen lung stabilirea unor limite clare și sănătoase cu oamenii dificili va fi unul dintre cele mai bune obiceiuri ale tale.

Citește și:

5. Învață să fii un exemplu

Atunci când cineva insistă, alege să fii un exemplu, nu permite resentimentelor să se cuibărească în sufletul tău și concentrează-te pe compasiune. Comunică și exprimă-te dintr-un loc cu liniște, iubire și cele mai bune intenții. Folosește-ți vocea pentru a face bine, pentru a ajuta, pentru a inspira, pentru a încuraja, pentru a educa și, cel mai important, pentru a răspândi tipul de comportament pe care vrei să îl vezi la alții.

foto main luboffke, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Martie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.