Urbanizarea are ca rezultat (de cele mai multe ori) defrișarea pădurilor și schimbarea habitatului animalelor, ceea ce poate scădea biodiversitatea și poate modifica într-o mare măsură interacțiunile speciilor. Mai mult decât atât, activitățile umane din zonele urbane cresc poluanții din mediu, afectând astfel nu doar sănătatea oamenilor, ci și a animalelor și a întregii planete.

Care sunt cele mai importante cauze ale urbanizării?

Printre cele mai populare cauze ale urbanizării menționăm:
- industrializarea;
- comercializarea;
- beneficiile sociale și serviciile;
- oportunități de angajare;
- modernizarea și schimbările în modul de viață;
- transformarea rural-urbană.

Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în zonele urbane, iar până în anul 2030 specialiștii preconizează că aceasta va ajunge la 60%. Atunci când drepturile omului sunt respectate și promovate, urbanizarea are potențialul de a transforma în mod pozitiv viață majorității populației lumii. Nu același lucru putem spune atunci când avem în vedere urbanizarea forțată.

În timpul urbanizării, natura are cel mai mult de suferit prin următoarele:

- utilizarea în masă mare a energiei duce la o poluare mai mare a aerului cu impact semnificativ asupra sănătății umane;
- autovehiculele folosite pentru transport raspandesc în atmosfera agenți poluanți;
- volumele mari de deșeuri necolectate creează multiple pericole pentru sănătate;
- defrișările pot schimba clima, ducând la inundații rapide sau secetă. Mai mult, acestea duc la pierderea habitatului multor păsări și animale, afectând grav biodiversitatea;

- pavajul solului cu beton schimbă cursul apei și crește eroziunea și scăderea calității solului. Acest lucru poate, de asemenea, să scadă și calitatea apei prin creșterea sedimentelor și a poluanților din râuri și pârâuri.

Ce putem face pe viitor?

Pe măsură ce continuăm să evoluăm trebuie să ne dăm seama că avem o singură casă - și aceea este această planetă. Alta nu vom mai găsi, așa că trebuie să învățăm să o protejăm. Impactul expansiunii urbane poate fi, în principiu, atenuat dacă ne concentrăm asupra metodelor dovedite de modelare a formei urbane astfel încât impactul asupra naturii să fie unul cât mai mic.

Soluții la îndemâna oricui pentru a ajuta pădurea și, implicit, mediul înconjurător:

1. Plantarea copacilor într-un număr cât mai mare

Defrișarea ar trebui înlocuită prin plantarea de arbori tineri care să îi înlocuiască pe cei bătrâni sau pe cei tăiați.

2. Reducerea consumului de hârtie

Este important să încercăm să reducem consumul de hârtie, să reducem risipa de hârtie și, de asemenea, să optiam pentru produse din hârtie reciclată.

3. Trebuie să ne educăm

Prea puțini oameni sunt conștienți de problemele cu care se confruntă natura. De aceea este important să ne informăm din sursele potrivite, să trimitem mai departe informația vorbind mai des despre transformarea pădurilor și cauzele și efectele defrișării.

4. Trebuie să facem cumpărături de la companii prietenoase cu mediul înconjurător

Este momentul să încercăm să cumpărăm de la companii care se angajează să reducă defrișările.

Garnier România sprijină tinerii interesați de educația de mediu

În primăvara lui 2022, Garnier România s-a implicat pe plan local, alături de Asociația „Viitor Plus”, în proiectul educațional „Eco Provocarea”.

Eco Provocarea” nu este doar un program de protecție a mediului, ci și unul de dezvoltare personală. Elevii și profesorii se implică activ în activități de reciclare, igienizare, plantare, târguri de economie circulară, dar și sesiuni nonformale educaționale pentru mediu (ateliere, campanii de conștientizare, webinarii de instruire).

foto main pixabay

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: